2024'te ABD'de nasıl bir seçim ortamı olacak?

Ekonominin gidişatı 2024’te ABD Başkanlık seçimlerinde büyük etken olacak.

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

ABD’de 2024 Başkanlık seçimi heyecanı başladı. Demokrat Parti’den Başkan Biden, Cumhuriyetçi Parti’den ise eski Başkan Trump şu an en favori adaylar olarak gözüküyor.

Her ne kadar eski Başkan Trump’ın mahkemeleri ve bazı eyaletlerde ön seçime giremez kararları olsa da, Biden ile seçime girmesi halinde; hem kendi partisinin anketlerinde hem de diğer tüm anketlerde önde gözüküyor.

Demokrat Parti’de Başkan Biden’ın Trump’a rakip olması durumda, Biden’ın kaybedeceği düşüncesi bir hayli fazla. Biden’ın adaylığını çekmesi halinde ise, en güçlü Demokrat adaylar Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Kaliforniya Valisi Gavin Newsom olacak. Eski Başkan Trump, anketlerde, kendi partisindeki diğer rakiplerine nerdeyse yüzde 30’un üzerinde fark atmış durumda.

Son olarak, New York Times ve Siena College’ın ortak olarak yaptığı ankette, seçmenlerin yüzde 57’si seçimlerde ekonomik konuların adaylara oy vermelerinde en önemli faktör olduğunu dile getiriyor.

Fed’in gelecek sene 3 faiz indirimine gitme sinyali, enflasyonun düşmeye devam etmesi ve işsizlik oranının yüzde 3,7’ye düşmesi Biden yönetimini bir hayli mutlu etmiş durumda.

Başkan Biden, üretim ve imalat sektöründe yönetime geldiğinden beri 800 bin iş imkanı sağladıklarını ve Çin ile rekabet konusunda ciddi adımlar attıklarını, ekonomik planı ‘Bidenomics’de anlatıyor. Gelecek sene Biden eyalet eyalet gezerek, ekonomide ki olumlu gidişatı seçmenlere anlatarak oy isteyecek. Eski Başkan Trump ve diğer Cumhuriyetçi adaylar ise, Biden yönetimi döneminde bütçe açığının ciddi şekilde arttığını dile getirerek, ekonomin raydan çıktığını söylüyorlar.

En son Hazine Bakanlığı rakamlarına göre, ABD federal bütçe açığı Kasım ayında bir yıl öncesine göre yüzde 26 artarak 314 milyar dolara yükseldi ve Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine geldi. Seçmenin dikkatlice takip ettiği petrol fiyatları ise düşmeye devam ediyor. 2022’de galon başına 6 dolara kadar yükselen ortalama ulusal gaz fiyatlarının, 2024’te 3,38 dolara düşeceği tahmin ediliyor. Bu da Biden için güzel bir haber.

Genel itibarı ile 2024 Başkanlık seçimlerinde seçmen ekonominin gidişatına; mal ve de hizmet sektöründe fiyatların durumuna göre karar verecek.

2024’de ABD dış politikası

ABD Başkanı Biden ve yönetiminin bilhassa bu sene dış politikada üç alana daha çok yoğunlaştığını gördük. Tahminen gelecek sene de Biden yönetimi bu alanlara yoğunluk verecek. Ukrayna’daki savaş, İsrail-Hamas Savaşı ve Asya Pasifik bölgesi…. ABD’li seçmenin tamamen dış politikadaki başarıya göre Başkan adaylarına oy vermediğini de belirtmekte fayda var.

Başkan Biden’ın bilhassa Türkiye ile ilişkilerini mesafeli tuttuğu görülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da birçok kez ABD’nin yanlış uyguladığı dış politikaları net şekilde kamuoyu ile paylaştı.

2024’ün ilk aylarında TBMM tarafından İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması ve F-16 satışlarının gerçekleşmesi gibi sıcak gelişmeleri görme ihtimalimizle beraber; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başkan Biden tarafından Beyaz Saray’da ağırlanacak olması da kulislerde konuşuluyor.

Real Clear Politics’in tüm anketlerinin ortalaması Eski Başkan Trump’ın yüzde 46,8, Başkan Biden’ın yüzde 44,5 olduğu ortaya koyuyor.

Her ne kadar seçime daha 11 ay olsa da, ekonomi, göçmen, sağlık, eğitim olmak üzere iç konular seçmen için en büyük kriter olacak. 2024’te Beyaz Saray’da Trump’ı mı yoksa seneye 82 yaşında olacak Başkan Biden’ı mı göreceğimiz herkes tarafından merak konusu.

Kaynak URL