ABD ile İran arasındaki tansiyon tavan yaptı! Biden'a "Tahran'ı hedef alın" baskıları sonuç verecek mi?

Senatörler Biden'a karşı harekete geçti! "Tahran'ı hedef alın" baskısı nereye varacak?

ABD’de Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham, John Cornyn ve Tom Cotton, Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırının ardından sosyal medyada İran konusunda sert açıklamalarda bulundu.

graham

“BAŞARISIZ” OLARAK NİTELEDİ

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Joe Biden yönetiminin İran’a karşı aldığı önlemlerin “başarısız olduğunu” savunarak, “Biden yönetimi ‘yapma’ dediğinde, İranlılar ‘yapıyor’. Biden yönetiminin söylemleri İran’ın bir kulağından girip diğerinden çıkıyor.” ifadesini kullandı.

Graham, bölgedeki ABD güçlerine karşı “100’den fazla” saldırı düzenlendiğini öne sürdü.

Biden yönetiminin “misilleme ve gelecekteki saldırganlıkları azaltmak amacıyla İran’daki önemli hedeflere saldırması gerektiğini” belirten Graham, “İran rejiminin anladığı tek şey güçtür.” paylaşımının ardından “Şimdi İran’ı vurun.” ifadesini kullandı.

Graham, olayda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralananların da en kısa sürede iyileşmesi dileğini aktardı.

Senatör Graham ayrıca, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İran’da uyguladığı stratejinin “başarısız olduğunu” savunarak, “İran’ı caydırma konusunda Biden’ın ulusal güvenlik ekibine olan güvenimi uzun zaman önce kaybettim. Politikalarını şimdi değiştirmezlerse, bunun bedelini bölgedeki ABD askerleri ödeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.

cr

“TAHRAN’I HEDEF ALIN”

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn de X üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, “Tahran’ı hedef alın.” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton ise X’den yaptığı açıklamada, “Joe Biden, askerlerimize yönelik saldırılara göz yumarak, Ayetullahlara milyarlarca dolar rüşvet vererek, İran’ı yıllarca cesaretlendirdi.” değerlendirmesinin ardından, söz konusu olaya verilmesi gereken cevabın “İran’ın terörist güçlerine karşı düzenlenecek yıkıcı askeri misilleme” olduğunu öne sürdü.

Biden’ı “korkak” olmakla suçlayan Cotton, ölen askerlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

nasır

İRAN SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, haftalık düzenlediği basın toplantısında Ürdün’de ABD üssüne yönelik gerçekleşen saldırı ve İran’a yönelik suçlamaları değerlendirdi. İran’ın ABD üssüne yönelik gerçekleştirilen saldırıda herhangi bir rolünün olmadığını kaydeden Kenani, Gazze’de İsrail saldırıları devam ettiği sürece gerilim ve tansiyonun yüksek olacağını söyledi. Kenani, “İran olarak birçok kez İsrail’in Gazze’de devam ettirdiği soykırım ve ABD’nin bu soykırıma verdiği destek nedeniyle uyarılarda bulunmuştuk. Öte yandan ABD’nin Irak, Suriye ve Yemen’de bu ülkelerin egemenliklerini ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırıların bölgedeki gerilimi artırdığı uyarılarını da yapmıştık” ifadelerini kullandı.

“BU ŞEKİLDE KENDİ SORUNLARINI GİZLEMEK İSTİYORLAR”

Bölgede huzur ve istikrarın İsrail’in Gazze saldırılarına son vermesi ile mümkün olabileceğini belirten Kenani, İran’ın bölge güvenliğinden yana olduğunu ancak bölgedeki silahlı grupların aldıkları kararlara karışmadığını söyledi. Kenani, Ürdün’de ABD üssüne yönelik gerçekleşen saldırılarda İran’ın bir rolü olmadığını belirtti. İran’a yönelik suçlamaların “asılsız” olduğunu kaydeden Kenani, bölgedeki direniş gruplarına müdahale etmediklerini belirterek, “İran’a yönelik tekrarlanan asılsız suçlamalar, ABD’yi bölgede yeni bir cepheye çekmek ve bölgedeki gerilimi kendi çıkarları için büyütmek isteyenlerin komplosu ve tuzağıdır. Bu şekilde kendi sorunlarını gizlemek istiyorlar” dedi.

“MİSİLLEME OLABİLİR”

Öte yandan İran Birleşmiş Milletler misyonundan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, Tahran yönetiminin ABD üssüne yönelik gerçekleştirilen saldırıda herhangi bir ilgisinin olmadığı belirtilerek, ABD ile bölgede bulunan direniş grupları arasındaki çatışmalar nedeniyle saldırının bir “misilleme” olabileceği ifade edildi.

123

ABD GÜÇLERİNE SALDIRI DÜZENLENEN SALDIRI

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden, “Dün gece, Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında konuşlanmış güçlerimize düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü, çok sayıda da yaralı var.” ifadesini kullanmıştı.

Biden, saldırıyla ilgili bilgileri hala toplamaya devam ettiklerini belirterek, “Bunun Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplarca gerçekleştirildiğini biliyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

Saldırının sorumlularından, ABD’nin seçeceği zaman ve şekilde hesap sorulacağını kaydeden Biden, bu savaşta mücadeleye devam edeceklerini vurgulamıştı.

ABD Merkez Komutanlığınca (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada da Ürdün’ün kuzeydoğusunda tek yönlü yapılan insansız hava aracı saldırısı sonucu 3 ABD askerinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Ürdün hükümeti ise ABD kuvvetlerine yönelik saldırının ülke topraklarında değil Suriye sınırındaki Tenef Üssü’nde gerçekleştiğini duyurmuştu.

(AA-İHA)Bu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayına alınmıştır

Keşfet

Kaynak URL