ABD’de çekirdek TÜFE’de iyimser beklentiler

Bloomberg anketlerine göre manşet Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki aylık artışın yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye, yıllık artışın da yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye hızlandığı tahmin ediliyor.

Bugün TSİ 16:30’da ABD aralık ayı tüketici enflasyonu verileri açıklanacak. Bloomberg anketlerine göre manşet Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki aylık artışın yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye, yıllık artışın da yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye hızlandığı tahmin ediliyor.

Yıllık çekirdek enflasyonun ise yüzde 3,8 ile Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine gerilediği öngörülüyor. Bloomberg Economics (BE) de aralık ayı çekirdek TÜFE verilerinin, Fed’in enflasyonu düşürmede cesaret verici ilerleme kaydettiğine dair güven vermesini bekliyor.

BE ABD Başekonomisti Anna Wong’un değerlendirmesine göre, aralıkta tatil dönemi indirimleri ve Çin’den ithal edilen dezenflasyon muhtemelen temel mal fiyatlarında düşüşe yol açtı ve temel hizmet fiyatlarında ılımlı bir düşüş yaşandı. “Yine de TÜFE’deki artış hızının, Fed’in yüzde 2 hedefinden çok, yüzde 3’e yakın seyrettiği görüşündeyiz” diyen Wong, “Şirketlerin fazla stoklarını eritmeyi tamamlamasıyla, temel mallara yönelik dezenflasyonist etkinin yılın ikinci yarısında azalması bekleniyor. Ufuktaki bazı keskin asgari ücret artışlarının yol açtığı gecikmeli ücret artışı, barınma hariç temel hizmetlerde enflasyonun düşürülmesinde bazı darbeler yaratacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Wong, “Aralık ayı enflasyon raporu muhtemelen olumlu olacak ancak enflasyondaki düşüşte son aşamanın kolay olacağını söylemek için henüz erken. Ancak Fed, azami istihdam hedefi konusunda daha fazla endişe duymaya başladıkça faiz oranlarını düşürmeyi göze alabilir – ve aslında bizim temel senaryomuz, Fed’in mart ayında faiz indirimi yapması yönünde” dedi.

Kaynak URL