AFAD duyurdu! Malatya'da 5.2 büyüklüğünde deprem

Son dakika deprem haberi: AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04’te 5.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin derinliği ise 13.93 km olarak kaydedildi.

İŞTE DEPREMİN MEYDANA GELDİĞİ NOKTA

ddddddd

Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.3, derinliğini 6.7 km olarak duyurdu.

15 DAKİKA SONRA 3.4!

Öte yandan AFAD, bu depremden 15 dakika sonra yani saat 16.24’te Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 3.4 büyüklüğünde bir deprem daha olduğunu duyurdu.

AFAD’ın son depremler sayfasında 5.2’lik depremin ardından sırasıyla Malatya’da saat 16.09’da 2.4, saat 16.13’de 2.5, 16.14’te 2.4, 16.15’de 1.2, 16.18’de 1.3, 16.20’de 1.2 ve 16.21’de de 2.2 büyüklüğünde toplamda 8 sarsıntı daha olduğu belirtildi.

“İNSANLARDA PANİK VE KORKU VAR”

Gazeteci Ferdi Durdu Malatya’da meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem hakkında konuştu. Durdu açıklamasında, “Şu anda insanlarda panik ve korku var. Binalar boşaltılıyor. Olumsuz bir durum görünmüyor. Yetkililere ulaşmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Durdu “Daha güvenli bir alan doğru geçiliyor. Parkta insan yoğunluğunun arttığını ifade edelim. AFAD ekiplerinin sahaya yönlendirildiği ve tarama çalışmalarının başladığı ifade edildi.” dedi.

5d33d7b55d400036c93e130fc83903b1

VALİ YAZICI’DAN AÇIKLAMA

Malatya Valisi Ersin Yazıcı “Öncelikle geçmiş olsun. Çok ciddi manada depremi hissettik. Şu ana kadar bir olumsuzluk yok. Sahadaki çalışmalarımız devam ediyor. 112’ye bildirilen bir olumsuzluk şu ana kadar yok. Ağır hasarlı binaların yıkılmasında yüzde 83’deyiz. Lütfen bu binalardan vatandaşlarımız uzak dursunlar. Rica ediyorum bu binalardan uzak duralım. Bu tür depremlerde ağır hasarlı binalarda sıkıntılar olabilir.” dedi.

Yazıcı, ağır hasarlı binaların kullanıma açıldığı konusunda gelen soruya ilişkin, “Ağır hasarlı binaların kullanıma açılması söz konusu değil, olamaz da. Bu binalarla ilgili davalar var. Şu anda il genelinde yüzde 83, şehir merkezinde ise yüzde 97 oranında. Köyler ve dış ilçelerde yıkılmamış binalar var devam ediyoruz.” cevabını verdi.

6c489288-895e-4cd5-b267-30372e66caac

“BURADA ENERJİ YOĞUNLAŞTI”

Jeoloji Mühendisi Fevzi Bingöl, “Geçmiş olsun. Elazığ’da ben de depremi hissettim. Bu depremler dikkat ederseniz 6 Şubat depreminden sonra özellikle Malatya ve bölgesinde gerçekleşiyor. Burada enerji yoğunlaştı. Bir kısım enerji bu bölgeye transfer oldu. 6 Şubat’ın artçılarını yaşıyoruz. Bugün olan deprem de bir artçı deprem.” şeklinde konuştu.

560c0a0a439bcf8bb820857d3faad777

AFAD’DAN İLK AÇIKLAMA

AFAD’dan Malatya’da meydana gelen depremle ilgili ilk açıklama geldi. Yapılan açıklamada, “Malatya ilimizin Battalgazi ilçesinde saat 16.04’te meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmekte olup ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.” ifadelerine yer verildi.

“6’YA KADAR DEPREM ÜRETME OLASILIĞI VAR”

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise yaptığı açıklamada “Bölgede küçük yerleşim birimleri var. En yakın yerleşim birimleri Çelikhan ve Pötürge buradaki yapılarda hasar görmüş olanlar var ise içerisine girilmemelidir. Bu bölgedeki kırılmamış fay parçasının 6’ya kadar deprem üretme olasılığı var ama bu ne zaman olur, olur mu olmaz mı bu konuda net bir şey söylemek mümkün değil. 5.5 ise ya da 5.2 ise bu deprem 4.5’e varan artçılar yaşanabilir şimdi bu artçılara dikkat etmek en önemli şey.” dedi.

b54dc4b764e04cb953d62bab83031da7

“BİZ DEPREMİ HİSSEDİNCE KESİNLİKLE 5’İN ÜZERİNDE BİR DEPREM OLDUĞUNU SÖYLEDİK”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de şu açıklamayı yaptı:

“Hepimize geçmiş olsun diyorum. Biz depremi hissedince kesinlikle 5’in üzerinde bir deprem olduğunu söyledik. Ciddi bir sarsıntıya ciddi bir korku yaratmış oldu. Şu anda arkadaşlarımız mahallelerimizdeki muhtarlarla iletişim kuruyorlar şu an bize ulaşan herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil. Şu an insanlar genelde evlerinden dışarıya çıkmış durumda. Artçılar söz konusu olabilir mi değerli hocalarımız açıklamaları yaparlar biz şu an teyakkuz halindeyiz.

Şu an artçıların olabileceği olmayacağı konusunda AFAD tarafından bilgilendirilmiş olacağız. Şu an Malatya’da hava sıcaklığı 4-5 derecelerde güneşli ancak umarım artçı sarsıntılar devam etmez. Hepimiz tedirgin bir şekilde şu an bekliyoruz. Ağır ve orta hasarlı binalar şu anda ilçede kullandırılmıyor zaten. Çağrı merkezimizde şu ana kadar yıkımla ilgili herhangi bir bilgi ulaşmış değil.”

ef0ea5e552c8e05608f47b28acf17d19

“VATANDAŞLAR PANİK HALİNDE KENDİSİNİ DIŞARIYA ATTI”

DHA muhabiri Hasan Kırmızı ise “Şiddetli sarsıntı ile birlikte vatandaşlar panik halinde kendisini dışarıya attı ve şu anda bekliyorlar. Ekipler de şu anda saha tarama çalışması başlattı. Vatandaşların büyük bölümü ise halen dışarıda bekleyişini sürdürüyor. Deprem sadece Malatya’da değil çevre illerden de hissedildi. Şu an soğuk bir hava var ancak ilerleyen saatlerde artçı bir deprem olmaması durumunda vatandaşların evlerine dönebileceğini söyleyebiliriz. Ancak şu an herkesin dışarıda depremle ilgili gelişmeleri telefonlarından takip ettiğini söyleyebiliriz.” dedi.

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Malatya Battalgazi’de 5.2 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” ifadelerini kullandı.

GEsOD3CW0AAdxim

“ŞUBAT’TAN SONRAKİ AKTİVİTE SONLANMIŞ GİBİ GÖRÜNSE DE SONLANMADI”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zülfü Gürocak, “Son 3 senede bu bölgede oldukça büyük bir sismik aktivite gösteriyor. Az önce yaşanan deprem de bu aktivitenin bir ürünü. Bu durum gayet doğal. Bölgede bir stres transferi var, önemli yırtılmalar oluştu. 400 kilometrelik bir yüzey kırığı oluşmuştu 6 Şubat’ta. Bunların tali kollarında da bu tarz depremleri tetikliyor. Meydana gelen deprem, Doğu Anadolu Fayı’nın kuzeyinde bir noktada. Anahat üzerindeki bir deprem değil. Lokal faylar üzerinde ortaya çıkan bir deprem. Büyüklük açısından tedirgin edici bir büyüklük tabii ki. Bunlar olağan şeyler, beklenmedik bir durum değil. Sismik aktivite devam ediyor. Şubat’tan sonraki aktivite sonlanmış gibi görünse de sonlanmadı. Önemli olan konu şu; halkımızın yapması gereken en önemli şey, hasarlı yapılardan uzak durması.” şeklinde bir açıklama yaptı.

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Malatya’da meydana gelen deprem hakkında, “16.04’te Malatya Battalgazi’de 5.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Ekiplerimiz depremin hissedildiği fakat olumsuz çağrı alınmadığını bildirdiler. Bölgeyi taramak üzere 2 UMKE timi görev başında. Geçmiş olsun Malatya.” dedi.

“BİRKAÇ SAAT BİNALARA GİRMEMELERİNİ VATANDAŞLARIMIZA TAVSİYE EDİYORUM”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Diğer uzmanlarımızın değerlendirmelerine katılıyorum. Bu deprem, 6 Şubat’ın etkisiyle oluşmuş bir depremdir. Normal literatürdeki kavramlara bakacak olursak, bunlar orta ölçekteki depremler. Halkımızdaki travmaların çok derin olması bu depremlerden kötü etkilenmelerine yol açıyor. Birkaç saat binalara girmemeleri ve hasarlı binalardan uzak durulmasını vatandaşlarımıza tavsiye ediyorum.” açıklamasını yaptı.

“7-7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM ÜRETME RİSKİ VAR”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremin öncü mü artçı mı olduğu konusunda gelen soruya, “6 Şubat depremlerinin meydana geldiği yerin kuzey ucunda olan bir deprem. Geçtiğimiz aylarda da bu bölgede meydana geldi. Bundan sonra da artçılar devam edecek. Bu bölgenin yakın civarında doğu batı ve kuzeyinde kırılmamış ve yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan faylar var. Bunlardan birisi Yedisu fayı. Henüz kırılmadı. 7-7.5 büyüklüğünde bir deprem üretme riski var. Buraya yakın Ovacık fayı var, bunun haricinde Malatya fayı var. Bunlar kırılmamış, aktif faylar. Bingöl’de de yine kırılmamış farklı bir fay hattı mevcut.” yanıtını verdi.

“DIŞARIDA OLMAMA RAĞMEN DEPREMİ ŞİDDETLİ HİSSETTİM”

Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bizim koordinasyon merkezinde sürekli irtibat halindeyiz. Dışarıda olmama rağmen depremi şiddetli hissettim. Şu ana kadar hiçbir olumsuz durum iletilmedi. Tedirgin olmamamız gerekiyor. Bize gelen hiçbir mal veya can kaybı bulunmamaktadır.” dedi.

Malatya Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bölgedeki ağır hasarlı binalar hakkında herhangi bir olumsuz sonuç bize intikal etmedi.” ifadelerini kullandı.

Keşfet

Kaynak URL