Arjantin’de sonuç radikallerin düellosu

Arjantin’de ilk tur seçimlerde piyasa dışı ekonomi görüşüne sahip iki radikal adaydan, Ekonomi Bakranı Massa birinci çıktı. Ülkenin dolara geçmesi gerektiğini savunan Milei ise yüzde 30 oyla ikinci oldu.

Kritik öneme sahip Arjantin seçimlerinin ilk turunu Ekonomi Bakanı Sergio Massa sürpriz bir şekilde önde tamamladı. Son dönemde popülist politika izleyerek vergi indirimleri yapan ve sosyal yardımları artıran Massa, yüzde 37 oy alarak anketlerdeki beklentileri aştı.

Liberteryan görüşleriyle son dönemin en öne çıkan figürü olan ve dolara geçmek başta olmak üzere radikal görüşleriyle ilgi toplayan Javier Milei ise yüzde 30 oy ile ikinci sırayı aldı.

Kasım ayının 19’unda yapılacak ikinci tur seçimlerin kaderini, muhafazakar görüşleriyle bilinen ancak piyasanın en beğendiği aday olan Patricia Bullrich’in hangi adayı destekleyeceği belirleyecek. Bullrich seçimlerde yüzde 24 oy alarak üçüncülüğü kazandı.

Piyasadan uzak görüşleriyle tanınan iki adayın yarışacağı ikinci tur seçimlere, Massa’nın birinci; Milei’nin ikinci olarak katılması, Arjantin tahvilleri ve pesoda satışlarla karşılandı.

Massa’nın ikinci tura giderken sosyal yardım ve bütçe harcamalarını daha da artırması, pesoyu suni şekilde güçlendirme stratejisi uygulaması, şirket ve sisteme müdahaleleri yükseltmesi bekleniyor.

Pesonun resmi kuru ile piyasadaki kur arasındaki fark son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından yüzde 170’e kadar ulaştı.

Gelecek dört haftalık süreçte yaşanacak gelişmeler, Arjantin’in 10’uncu kez temerrüde düşüp düşmeyeceği konusunda belirleyici olacak. Ülke son 10 yıl içinde 6 kez de resesyona girmişti.

Kaynak URL