Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisi unvanını kaybetti

Japonya, 2023 yılının sonunda beklenmedik bir şekilde resesyona girdi ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma unvanını Almanya’ya kaptırdı.

Japonya ekonomisinin Ekim-Aralık döneminde beklenmedik bir şekilde tekrar daralmasının ardından teknik resesyona girdiğini gösterdi. Yüksek enflasyon, şu anda dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan ülkede iç talebi ve özel tüketimi kısıtladı.

Japonya’nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) Temmuz-Eylül döneminde revize edilen %3,3’lük düşüşün ardından dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre %0,4 daraldı. Bu, ekonomistler arasında yer alan yüzde 1,4’lük büyüme yönündeki ortalama tahminin çok altındaydı. Dördüncü çeyrekte GSYİH deflatörü yıllık bazda %3,8 seviyesinde gerçekleşti.

Çeyreklik bazda GSYH %0,3 artış beklentilerine karşılık %0,1 daraldı. Bir önceki çeyrekte de %0,8’lik daralmayla karşılaşmıştı. İki çeyrek üst üste daralma yaşanması teknik resesyonun tanımı olarak kabul ediliyor.

En son gayri safi yurtiçi hasıla baskısı, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda için faiz oranlarının normalleştirilmesi ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida için maliye politikası desteği durumunu karmaşık hale getirdi. Bu aynı zamanda Almanya’nın geçen yıl dolar bazında dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak Japonya’nın yerini aldığı anlamına da geliyor.

Kaynak URL