Küresel piyasalarda gözler BoJ ve ABD büyüme verisine çevrildi

Bu hafta küresel piyasalarda gözler Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı ve ABD büyüme verisine çevrildi.

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarını açıkladığı ve yoğun veri gündeminin takip edildiği geçen haftayı alış ağırlıklı bir seyirle tamamlarken, gözler gelecek hafta Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararına ve ABD’de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.

Hafta içinde, merkez bankaları yılın son para politikası kararlarını açıklarken, gelecek döneme ilişkin alınan sinyallerle faiz indirimlerine gelecek yıl başlanabileceğine dair beklentiler arttı.

Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, bankanın uzun bir aranın ardından ilk defa güvercin bir mesaj verdiği görüldü.Bankadan yapılan tahminler gelecek yıl toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirterek, banka yetkililerinin ise faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak da istemediğini aktardı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 70, mayısta başlama ihtimali ise yüzde 95’te bulunuyor.

Fed’in gelecek yıl faiz indirimlerine başlayabileceğinin sinyalini vermesi ve açıklanan verilerin ekonomide “yumuşak iniş” umutlarını desteklemesiyle küresel pay piyasalarında risk iştahı arttı.

BoJ faiz kararı bekleniyor

Gelecek hafta salı BoJ faiz kararı, çarşamba Japonya’da dış ticaret dengesi, cuma Japonya’da TÜFE takip edilecek.

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi

Gelecek hafta çarşamba Tüketici Güven Endeksi, perşembe TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında açıklayacağı faiz kararı takip edilecek.

Kaynak URL