Petrol jeopolitik gerginliğin artmasıyla yükseldi

Petrol ABD ve müttefiklerinin Yemen’deki Husilere hava saldırısı başlatmasıyla yükseldi.

Petrol, ABD ve müttefiklerinin Yemen’deki Husi isyancılara karşı hava saldırıları başlatması ve Kızıldeniz’de hayati önem taşıyan su yolundan yakıt ve mal akışını engelleyen gemilere yönelik saldırılara misillemeleri artırmasıyla yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden, İran destekli grup tarafından kullanılan bir dizi hedefe yönelik saldırıların başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. ABD’li yetkililer, radar bölgelerinin ve füze rampalarının vurulduğunu söyledi. Küresel gösterge Brent ham petrolü, yatırımcıların saldırıların Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmaya yol açıp açmayacağını ölçmeye çalışmasıyla yüzde 2,5 artışla varil başına 79 doların üzerine çıktı.

Husiler, ABD öncülüğündeki deniz kuvvetlerinin varlığına rağmen bu hafta başında Kızıldeniz’deki gemilere yönelik bugüne kadarki en büyük saldırısını başlatmıştı. Bu, Washington’un misilleme uyarılarına yol açtı. İran ayrıca perşembe günü Umman açıklarında bir tankere el koydu ve durum daha da kötüleşti.

Husiler son iki aydır neredeyse her gün gemilere füze fırlatıyor ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısını sonlandırıncaya kadar pes etmeyeceklerini açıkladılar.

Fiyatlar açısından en büyük tehlike, İran’ın doğrudan çatışmanın içine çekilmesidir; bu da dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan bir bölgedeki üretimi ve akışı tehdit edebilir. Bu, OPEC+ dışı arzın artması ve talep büyümesinin yavaşlaması nedeniyle zayıflayan piyasaya savaş riski primini yeniden getiriyor.

ING Group emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Çatışmanın hızlanması, daha büyük bir aksaklık potansiyeline ve gemilerin yön değiştirme ihtiyacına işaret ediyor. Ancak, bunun yayılması ve Basra Körfezi’nden gelen akışlara yönelik tehditler görmeye başlamamız halinde daha büyük risk ortaya çıkar. Bunun riskinin düşük olduğuna inansak da etkisi önemli olacaktır” dedi.


  • BİDEN, YEMEN'DE HUSİLERE AİT HEDEFLERİ VURDUKLARINI AÇIKLADI

    BİDEN, YEMEN’DE HUSİLERE AİT HEDEFLERİ VURDUKLARINI AÇIKLADI

Kaynak URL