SON DAKİKA HABERİ: Gazze’deki ateşkes 7. gününde: 2 İsrailli rehine daha serbest bırakıldı – Son Dakika Dünya Haberleri

Son dakika haberi! İsrail ile Hamas, ateşkes sona ermek üzereyken sabah saatlerinde yeniden anlaşmaya vardı. Son dakikada gelen anlaşmayla ateşkes bir gün daha uzatıldı. Mısırlı yetkililer, ateşkesi yarından itibaren iki gün daha uzatmak için çabalarını sürdürüyor.

Ateşkesin 7. gününde rehinelerle ilgili ilk haber geldi. Fransız Haber Ajansı AFP, iki İsrailli rehinenin Gazze’de Kızılhaç’a teslim edildiğini duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında, rehine karşılığında Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını öngören geçici ateşkes geçen hafta Cuma günü başlamıştı. 4 günlük ateşkesin süresi salı sabahı dolmuş, taraflar ateşkesin iki gün daha uzatılmasına karar vermişti. Bugün sabah saterinde ateşkes bir gün daha uzatıldı.

Hamas 6 günde 97 rehineyi serbest bıraktı. Hamas, ateşkesin uzatıldığı haberi gelmeden önce, İsrail’in, ateşkesin uzatılması karşılığında ölen rehinelerin cenazelerini almayı kabul etmediğini duyurmuştu. İsrail’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçici ateşkesin iyi sonuçlar verdiğini söyledi.

SON DAKİKA HABERİ: Gazze'deki ateşkes 7. gününde: 2 İsrailli rehine daha serbest bırakıldı - 1

HAMAS İLE İSRAİL ARASINDAKİ ESİR TAKASI MUTABAKATI

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki “insani ara” uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde bugüne kadar Gazze Şeridi’nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 73 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 210 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım’da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda “insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

İsrail ordusu, 30 Kasım’da bir tarih belirtmeden “insani ara”nın uzatıldığını duyururken, Hamas, söz konusu aranın 1 gün uzatıldığını açıkladı.

Kaynak URL