TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan yeni anayasa mesajı – Son Dakika Türkiye Haberleri

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in 1 Ekim’deki açılışı öncesi açıklamalarda bulundu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayarak yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verdi.

”YENİ ANAYASA BİR MECBURİYETTİR”

Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Kurtulmuş, yeni anayasanın gerekliliğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

”Önceliğimiz yeni anayasa. Yeni bir anayasa mecburiyeti ortadadır. Çalışmaları güçlü bir şekilde başlatarak sonuç almayı umuyoruz. Şimdi artık bu 12 Eylül anayasasından bir şekilde kurtulmak zorundayız, boynumuzun borcudur. Şimdi bu darbeci geleneğin önünü açan anayasadan kurtulma vaktidir. 28. dönemin bunu gerçekleştirebilecek güce, siyasi iradeye sahip olduğu inancındayım. Bu anayasa meselesi bir fantezi değildir; bir ihtiyaçtır, bir gerekliliktir. Çok ciddi bir katılımla, çok yoğun bir katılımla millete ait bir anayasa yapılabilmesi bu süreçteki önemli hassasiyetlerimizden birisi olmalıdır. TBMM, anayasa tartışmalarının öncüsü ve merkezi olacaktır. Muhalefete tavsiyem ön yargısız destek vermeleri.”

MECLİS İÇTÜĞÜNDE DEĞİŞİM HAZIRLIĞI

TBMM içtüzüğünde değişim çalışmalarına ilişkin de konuşan Kurtulmuş ”Uzun tartışmaların komisyonlarda yapılması lazım. Yeni anayasadan önce içtüzük değişiklği daha kolay.” ifadesini kullandı.

TUTUKLU VEKİL CAN ATALAY’IN DURUMU

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay’ın tutukluluğu hatırlatılan TBMM Başkanı Kurtulmuş ”Can Atalay ile ilgili Meclis’in tavrı ortadadır, ismi yemin töreninde okunmuştur. Mahkemenin karar vermesi lazım.” dedi.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ ONAYLANIR MI?

İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Kurtulmuş ”Hem Türkiye’nin onayıyla NATO’ya girmeyi bekleyeceksiniz hem ülkenizde teröre zemin hazırlayacaksınız. Bunların İsveç tarafından gözden geçirileceğini ümit ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak URL