TBMM Başkanı Şentop: Erdoğan’ın adaylığı tartışması siyasi, hukuki değil – Son Dakika Türkiye Haberleri

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Şentop’un açıklamalarından satır başları şöyle:

”Daha önceki seçimlerde de cumhurbaşkanı adayları ile ilgili itirazlar yapıldı. YSK bunlarla ilgili incelemeyi yapıp kararını verecek. Bu anayasa değişikliği ile kaynak olarak gösterilen 101. madde görüşmeleri 2017 yılının Ocak ayında yapılmış ve bu tartışmalar öngörülerek, bir pragraaf açılmış ve bu madde, yürürlüğe girdikten sonra geçerlildir ifadesi kaydedilmiştir.

Şimdi bu konuyu, bir tek cümle kullanarak ispat etmeye çalışanlar var. Şimdi bu arkadaşımızın bu maddeyi niye yanlış yorumladığını anlatayım. Cumhurbaşkanının tekrar aday olacağını savunan, Meclis Başkanı var, Adalet Bakanı var diyor. Ancak anayasa hukuk profesörleri var. Bunları yok sayıyor. Çünkü okumuyor. Avukat olarak da söylecek olursak, binlerce avukat cumhurbaşkanının adaylığında hukuki bir engel olmadığını belirtiyor. Bu madde 30 Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanır. Cumhurbaşkanımız 30 Mayıs 2018’den sonra 1 kere aday olmuş ve seçilmiştir. Dolayısıyla 2. defa aday olacaktır. Erdoğan’ın adaylığı tartışması siyasidir, hukuki bir tartışma değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’den sonra iki kez adaylık hakkı var.”

Kaynak URL