7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlığı bankalara şirket dövizini de TL’ye dönüştürme hedefi getirilmesi oldu. Küresel piyasalarda ise Euro Bölgesi enflasyonunda yeni zirve görüldü.

1- Dış ticaret açığı Ağustos’ta rekor kırdı

Dış ticaret açığı Ağustos ayında yüzde 162 artarak 11 milyar doları aştı. Ticaret Bakanı Muş: “Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek Ağustos ayı ihracatı.” dedi.


  • DIŞ TİCARET AÇIĞI AĞUSTOS'TA REKOR KIRDI

    DIŞ TİCARET AÇIĞI AĞUSTOS’TA REKOR KIRDI

2- TCMB’den yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan bankalara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından doğrulanan karara göre, TL dönüşüm hedefi kapsamında yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulanacak. TCMB, TL mevduatı düşük bankanın zorunlu karşılıklarından yüzde 3 komisyon alacak.


  • TCMB'DEN YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIKLARA KOMİSYON KARARI

    TCMB’DEN YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIKLARA KOMİSYON KARARI

3- İstanbul’da enflasyon 1998’den bu yana en yüksek seviyede

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre İstanbul’da perakende fiyatlar yıllık yüzde 99,91 ile 1998’den beri en yüksek hızda arttı. Önceki ay artış yüzde 99,1 olmuştu. Toptan fiyatlar da yıllık bazda yükselişini sürdürerek yüzde 98,09 arttı.


  • İSTANBUL'DA ENFLASYON 1998'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

    İSTANBUL’DA ENFLASYON 1998’DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE

4- Elektriğe zam geldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi.


  • ELEKTRİĞE ZAM GELDİ

    ELEKTRİĞE ZAM GELDİ

5- Euro Bölgesi enflasyonunda yeni zirve

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı enflasyonu yıllık yüzde 9,1 olarak rekor tazeledi. Bu yükseliş, Avrupa Merkez Bankası’ndan yüksek montanlı faiz artış beklentisini de güçlendirdi. Çekirdek enflasyon da rekor tazeledi.


  • EURO BÖLGESİ ENFLASYONUNDA YENİ ZİRVE

    EURO BÖLGESİ ENFLASYONUNDA YENİ ZİRVE

6- Türkiye 2. çeyrekte tahminlerin üzerinde büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2. çeyreğe ilişkin milli gelir istatistiklerini yayımladı. Veriler, ekonominin 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,6 büyüdüğünü gösterdi. Bu dönemde yıllık sektörel büyüme sanayide yüzde 7,8, hizmetlerde yüzde 18,1 olurken inşaat yüzde 10,9, tarım ise yüzde 2,9 azaldı. Ekonomi böylece G20 içinde en yüksek büyüme oranlarından birini kaydetti.


  • TÜRKİYE 2. ÇEYREKTE TAHMİNLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

    TÜRKİYE 2. ÇEYREKTE TAHMİNLERİN ÜZERİNDE BÜYÜDÜ

7- Bankalara şirket Dövizini de TL’ye dönüştürme hedefi geldi

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yaptığı değişiklikle bankalara yeni yükümlülükler getirdi. Bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak.


  • BANKALARA ŞİRKET DÖVİZİNİ DE TL'YE DÖNÜŞTÜRME HEDEFİ GELDİ

    BANKALARA ŞİRKET DÖVİZİNİ DE TL’YE DÖNÜŞTÜRME HEDEFİ GELDİ

Kaynak URL