7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Küresel piyasalarda dikkatler hafta başından itibaren OPEC+’ın petrol üretiminde kesintiye gitme kararının etkilerine çevrilirken, ABD tarafından gelen bazı veriler izlendi. Yurt içinde ise yerli elektrikli otomobil markası Togg ürettiği ilk otomobilini teslim etti, aynı hafta Tesla Türkiye pazarına girdiğini duyururken, enflasyon ve TCMB tarafından zorunlu karşılık ve mevduatla ilgili yapılan değişikler gündemin ilk sıralarındaydı.

Geride bırakılan hafta küresel piyasalarda OPEC+’ın üretimi kesme kararının etkileri değerlendirilirken, yurt içi piyasalarda enflasyon ve TCMB tarafından yapılan bazı değişikliler öne çıktı.

İşte 7 başlıkla geçen hafta…

1. OPEC+’dan sürpriz kesinti kararı

OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya’nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak.


  • OPEC+'DAN SÜRPRİZ KESİNTİ KARARI

    OPEC+’DAN SÜRPRİZ KESİNTİ KARARI

2. Enflasyon Mart’ta beklentinin altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Mart ayında enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti. Üretici fiyatları tarafındaki gerilemenin etkisiyle üretici-tüketici enflasyonu arasındaki makas da iki yılın en düşük seviyesine geriledi.


  • ENFLASYON MART'TA BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

    ENFLASYON MART’TA BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

3. İlk Togg Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edildi

Yerli elektrikli otomobil markası Togg, ürettiği ilk otomobilini düzenlenen teslim töreni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teslim edildi. Erdoğan, “Bugün milletimizin 60 yıllık hayalinin gerçeğe dönüşmesine tanıklık ediyoruz. 2019 yılında ilk siparişi biz vermiştik. Bugün de ilk akıllı cihazı biz teslim alıyoruz” dedi.


  • İLK TOGG CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TESLİM EDİLDİ

    İLK TOGG CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TESLİM EDİLDİ

4. Forbes Milyarderler Listesi’ni açıkladı

Forbes 2023 Milyarderler Listesi’ni yayınladı. Milyarderler Listesi’nde ilk sırayı LVMH’nin patronu Bernard Arnault alırken listede bu yıl Türkiye’den de 26 isim yer aldı. En zengin isim ise Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı SASA’nın patronu İbrahim Erdemoğlu oldu.


  • FORBES MİLYARDERLER LİSTESİ'Nİ AÇIKLADI

    FORBES MİLYARDERLER LİSTESİ’Nİ AÇIKLADI

5. Mevduatta %60’lık TL payını tutturamayan bankaya ilave zorunlu karşılık

TL’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 60’ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacak.


  • MEVDUATTA %60'LIK TL PAYINI TUTTURAMAYAN BANKAYA İLAVE ZORUNLU KARŞILIK

    MEVDUATTA %60’LIK TL PAYINI TUTTURAMAYAN BANKAYA İLAVE ZORUNLU KARŞILIK

6. ABD’de istihdam artışı soğudu, ücretler tırmandı

ABD’de Mart ayı tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Veriler sınırlı da olsa tarım dışı istihdamda beklentilerin üzerinde artış olduğunu gösterdi. Bununla birlikte istihdam artışının soğuduğu görüldü. Buna karşın ücretlerdeki artışta kıpırdanma dikkat çekti.


  • ABD'DE İSTİHDAM ARTIŞI SOĞUDU, ÜCRETLER TIRMANDI

    ABD’DE İSTİHDAM ARTIŞI SOĞUDU, ÜCRETLER TIRMANDI

7. Tesla Türkiye’de satışlara başlıyor

Tesla, düzenlediği lansmanla Türkiye satışlarına başlayacağını açıkladı. ABD’li elektrikli araç devi Türkiye’ye ilk olarak Model Y aracıyla giriş yapacak. 4 Nisan itibariyle ön siparişlerin alınacağı belirtilirken teslimatların Mayıs’ta gerçekleştirileceği açıklandı.


  • TESLA TÜRKİYE'DE SATIŞLARA BAŞLIYOR

    TESLA TÜRKİYE’DE SATIŞLARA BAŞLIYOR

Kaynak URL