DSO Başkanı Keçeci: Tam zamanında teslimat artık zor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci Bloomberg HT’ye sanayicinin stoksuz çalışmasının zor olduğunu ve tam zamanında teslimatın artık zor olduğunu söyledi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci Bloomberg HT’ye sanayi işletmelerin stoksuz çalışmasının imkânsız olduğunu ve stok kelimesinin anlatılan şekilde olmaktan çıktığını söyledi.

Keçenin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Bir sanayi işletmesi stoksuz çalışamaz bu ona optimum stok seviyesi deriz. Yani sanayinin hammaddesi bittikten sonra hemen devreye alabileceği bir stok. Normal şartlarda bu stokun fabrikanın içerisinde olması lazım. Son zamanlarda yaşadığımız fiyat artışları ile ilgili, lojistikle ilgili ve malın bulunabilirliği ile ilgili sanayici optimum stok seviyesinden dışarı çıktı. Yurtdışından hammadde getiren sanayici bulduğu zaman artık şükrediyor. Stok seviyesi farklı şekilde anlaşılıyor.

Finansman konusunda sıkıntısı var ise o zaman “Just in Time”a devam etmek zorunda yani malı bittiği anda fabrikasına getirmek zorunda biz fabrikada optimum stok seviyesine getiremediğimiz işletmenin devamlılığı ile ilgili siparişlerin tamamlanması ile büyük tereddütler geçiriyoruz. Tam zamanında teslimat artık zor. Finansmanını karşılayabildiğiniz ürün için stok yapmanız çok doğal ve yapılıyor. Stok anlatılan şekilde olmaktan çıktı.

Kaynak URL