Küresel piyasalar faizleri test ediyor

Küresel piyasalar dün yayımlanan ABD enflasyon verileri ile Fed tutanakları ve Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası faizlerin hangi seviyede tepe yapacağını değerlendirmeye çalışıyor.

Dün Wall Street endeksleri ilave faiz artışı beklentisi yaratan TÜFE verisinin ardından düştü. S&P 500 yüzde 0,41, Nasdaq 100 yüzde 0,89 kayıpla günü tamamladı. Bu sabah ise itibarıyla ABD vadeli endeksleri hafif artıda.

Asya’da Japon Nikkei 225 yüzde 0,3 yükselişle pozitif ayrışırken, Hong Kong ve Çin endekslerinde Alibaba’ya ilişkin haber akışının olumsuz etkisi görülüyor.

Alibaba’nın hisseleri, Financial Times’ın SoftBank Group Corp.’un Çinli teknoloji devindeki hisselerinin çoğunu satmaya hazırlandığını söylemesiyle düştü. Çin’de açıklanan güçlü ihracat verisi kayıpları bir miktar sınırlasa da CSI 300 ve Hang Seng yüzde 0,2 ekside.

Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız üç gündür düşüyor ve 1.222 seviyesinde.

Dolar/TL ise kademeli şekilde yükselişini sürdürüyor ve 19,3195 seviyesinden işlem görüyor.

Bazı ek sıkılaştırma adımları uygun olabilir

Fed’in dün akşam yayımlanan 21-22 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanaklarına göre, çok sayıda yetkili geçen ay yaşanan banka iflaslarının ve piyasa türbülansının ardından faizlerin hangi seviyede tepe yapacağına dair tahminlerini geri çektiler.

25 baz puanlık faiz artırım kararının oybirliği alındığı belirtilen tutanaklara göre bazı yetkililer banka stresi nedeniyle 50 baz puanlık faiz artırım çağrılarını geri çekerken, çok sayıda yetkilinin de ilk aşamada faizleri sabit bırakma taraftarı olduğu ortaya çıktı.

Kaynak URL