Küresel piyasalarda jeopolitik belirsizlik

Küresel piyasalarda Ukrayna-Rusya savaşına yönelik gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkisini devam ettiriyor.

Ukrayna savaşının etkileri birçok varlık sınıfında görülürken, Karadeniz ticaretinin aksamasıyla birlikte petrol fiyatları yükseliyor. Brent ve ABD ham petrol fiyatları sabah saatlerinde yüzde 0,9 yukarıda.

Traderlar ABD ve müttefiklerinin 60 milyon varillik ham petrol rezervinin serbest bırakılıp bırakılmayacağını takip ediyor.

Yaptırımların kripto para birimlerine yarayacağı spekülasyonuyla Bitcoin temmuz ayından bu yana en hızlı yükselişini kaydetti. En büyük kripto para birimi yüzde 12’ye kadar yükselerek 42 bin dolara dayandı. Dolar yine G10 para birimlerine karşı yükseliyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişte.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan yükselişle yüzde 1,85’te. ABD’de Nasdaq 100 dünü dalgalı bir seyrin ardından yüzde 0,3 yükselişle kapadı. Vadelilerde Nasdaq 100 yüzde 0,2 geriliyor.

Asya Pasifik’te ise Japon Topix ve Avustralya S&P/ASX 200 artıda.

JPMorgan’ın “hisse iyimser” stratejisti Marko Kolanovic’e göre hisse senetleri piyasaları için en kötüsü geride kalmış olabilir. Ukrayna savaşının agresif bir Fed sıkılaştırma olasılığını düşürdüğünü savunan Kolanovic teknoloji hisselerinde toparlanma bekliyor.

Rusya’dan karşı yaptırımlar

Rusya Merkez Bankası’na batılı ülkelerce yaptırım uygulanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, karşı yaptırımlar açıkladı.

Putin tüm Rus vatandaşlarının yurtdışına Döviz çıkarmasını yasaklarken yabancı bankalardan dış borç alımı da yasaklar arasına dahil edildi.

Yasakların Rusya devlet tahviline uygulanıp uygulanmayacağı ise belirsiz. Rusya’nın toplam dış borcu merkez bankasına göre 478 millyar doları buluyor.

Putin ayrıca başta Avrupa Birliği olmak üzere hava sahasını Rusya’ya kapatan ülkelere mütekabiliyet çerçevesinde Rusya hava sahasını kapattı.

Rusya ve Ukraynalı heyetlerin sınırdaki görüşmesinde az ilerleme kaydedildi. Bloomberg’e konuşan bir ABD askeri yetkilisine göre Rusya, Kiev kuşatmasında lojistik zorluklar yaşıyor. Öte yandan Rusya özellikle Harkov şehrine şiddetli saldırılar düzenliyor.

Kaynak URL