Nijerya'dan serbest kur hamlesi

Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Nijerya Merkez Bankası daha önce birkaç pencere üzerinden sıkı şekilde kontrol ettiği dolar/naira kurunu serbest bırakmayı görüşüyor.

Bloomberg’e konuşan bilgi sahibi kaynaklar, Nijerya’nın yerel para biriminin dolar karşısında daha serbest işlem görmesine izin verme kararını görüştüğünü açıkladı.

Bloomberg verilerine göre Afrika’nın en büyük ekonomisinin para birimi 7 yılın en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 21 değer kaybetti. Dolar/naira kuru 600 seviyesini gördü.

Üst düzey bir banka yetkilisinin Bloomberg’e yaptığı açıklamaya göre Merkez Bankası’nın döviz ticaretinin daha serbest şekilde yapılmasına izin vermesine ilişkin görüşmeler devam ediyor. Yetkili para birimiyle ilgili talimatların bugün ya da en geç yarın yayımlanabileceğini belirtti.

Üst düzey başka bir Merkez Bankası yetkilisi de şimdiden yerel bankalara dolar/naira kurunun Merkez Bankası yerine arz-talep dengesiyle belirleneceği bilgisinin verildiğini kaydetti.

Uzmanlar dolar/naira kurunun 472,18 seviyesinden işlem gördüğü resmi spot penceresinde yakın zamanda güçlü bir değer kaybı beklendiğini söyledi.

Nijerya para birimi, Merkez Bankası Başkanı Godwin Emefiele’nin ülkenin yeni başkanı Bola Tinubu tarafından görevden alınmasının ardından Cuma gününden bu yana rekor düşük seviyelere gerilemişti.

Nijerya Merkez Bankası, Emefiele yönetimi altındaki dönemde işletme ve bireylerin ABD dolarına erişimine, güçlü şekilde kontrol edilen kurlar üzerinden birkaç pencere aracılığıyla çok az likidite ile izin veriyordu.

Bu durum pek çok kişiyi doların daha serbest şekilde işlem gördüğü ancak resmi faizlerden yaklaşık yüzde 60 daha yüksek olan karaBorsaya yönlendiriyordu.

Tinubu’nun danışma kurulunun önde gelen üyelerinden olan Wale Edun Pazartesi günü Bloomberg’e yaptığı açıklamada döviz kurlarının birleştirilmesinin “eli kulağında” olduğu bilgisini vermişti.

Kaynak URL