Novartis'ten yeni dev yaratacak bölünme hamlesi

Novartis AG, Sandoz birimini şirketten ayırarak şirketi yeniden yapılandırmayı ve yenilikçi ilaç geliştirmeye odaklanmayı planlıyor. Ayırma hamlesiyle Avrupa’nın en büyük eşdeğer ve biyobenzer ilaç şirketinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Novartis AG, Sandoz birimini ayırarak Avrupa’nın en büyük eşdeğer ve biyobenzer ilaç şirketini kurmayı planlıyor.

Novartis beklentileri karşılamaktan zorlanan birimini ayırma planları yaparak şirketini yeniden şekillendirmeye çalışan son ilaç devi oldu.

Perşembe günü açıklanan hamle, İsviçre merkezli şirketin geçtiğimiz Ekim ayında Sandoz’un stratejik incelemesini başlatmasının ardından Novartis’in hissedarları için uzun zamandır beklediği bir karardı.

Sandoz birimi şirketin 52,9 milyar dolarlık satışlarının beşte birini oluşturuyor olsa da birimin geleceğiyle ilgili soru işaretleri güncelliğini korumaya devam ediyor.

Kovid-19 pandemisi, sosyal mesafenin nezle ve grip sezonlarında bulaş sayısını düşürmesiyle gelirlerde gerilemeye neden olan başlıca faktörlerden biri olmuştu. Ancak bu kısıtlamalar kaldırılması sonrasında da Sandoz’un büyümesi Novartis’in yenilikçi işlerinin gerisinde kalmaya devam etti.

Novartis CEO’su Vas Narasimhan birimin ayrılmasının şirketin son teknoloji ilaçlara daha iyi odaklanmasına yardımcı olacağına inandığını söyledi.

“Bu kararın hissedarlarımızın çıkarını en iyi şekilde gözetecek karar olduğunu ve yeni bir Novartis yaratacağını düşünüyoruz” diyen Narasimhan, “Bu hamle Novartis’in yenilikçi bir ilaç şirketi olma konusunda yolculuğunu tamamlayacak” ifadelerini kullandı.

Novartis bu hamlesiyle ilaç üreticilerinin inovasyonu benimseme ve jenerik iş kollarını şirketten ayırma trendine katılan son ilaç devi oldu. İngiliz ilaç devi HSK Plc de yakın dönemde yeni ilaçlar geliştirmeye odaklanmak amacıyla tüketici sağlığı birimini şirketten ayırmıştı.

Kaynak URL