"Otomotivde, çip krizine bağlı durgunluk ikinci yarıda düzelecek"

OSD’nin yeni başkanı Cengiz Eroldu, Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı. Yalnız Türkiye’de değil Avrupa’da da çip krizi kaynaklı üretim durgunlukları olduğunu belirten Eroldu, “Dur-kalk bir üretim var doğru ama ancak ikinci altı ayda daha iyi bir tablo bekliyoruz. 2023 yılı üretimi de bu yıldan daha iyi olacak” dedi.

Otomotiv sektörünü önemli çatı kuruluşlarından Otomotiv Sanayi Derneği’nin başkanlığına seçilen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu ilk açıklamalarını Bloomberg HT’ye yaptı.

İhracat lideri olan sektörün geçen yıl 30 milyar dolara yakın ihracat ve 1 milyonu aşan araç ihraç ettiğini hatırlatan Eroldu, çip krizi nedeniyle yaşanan sorunların önümüzdeki bir kaç ayda düzeleceğini söyledi.

Sektör olarak bu yıl, geçen yılki rakamları aşmayı hedeflediklerini belirten Eroldu, “Çip krizi yalnız bizim değil Avrupa’nın da sorunu. Orada da dur-kalk bir üretim söz konusu. Ancak, bu yıl ikinci altı ayda sorunun hafifleyeceğini, 2023 yılının da bu yılın tamamından daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Sıfır araçta sıkıntı sürebilir

Tüketicinin sıfır araç bulmakta bu yıl da biraz zorlanacağını dile getiren Eroldu, bu zorluğun geçen yıl kadar olmayacağını ancak fiyatların, TL’nin değerine bağlı olarak yüksek kalacağını dile getirdi. Maliyet enflasyonuna bağlı olarak fiyatların yukarı çıktığını dile getiren Eroldu, Türkiye’de otomobile gereksinim duyan ciddi bir nüfus olduğunu bunun da tüketim ayağını yüksek tuttuğunu aktardı.

Kayıp 2 milyar dolar

Çip sorununa ilişkin konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da çip sorunu nedeniyle Bursa olarak 2 milyar dolar kayıp yaşandığını dile getirdi.

Kaynak URL