İngiltere Tüm Parti Parlamento Grubu'nun (APPG) daveti üzerine, Türkiye eski Maliye Bakan Yardımcısı

Tartışma forumunun ana konusu “Kripto Para, Web 3.0 ve Yapay Zeka Çağında Merkez Bankaları ve Hükümetlerin Rolü” idi.

Birleşik Krallık’tan bu toplantıya katılanlar arasında Merkez Bankası ve Dijital Para Birimi Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Marcus Fysh MP, Metaverse ve Web 3.0 Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Barones Paola Uddin,Yatırım ve Ticaret Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Viscount Waverley yer aldı.

Türkiye adına özel konuşmacı olarak davet edilen CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Ercan Gül, panelde CoinTR’nin sektöre katkıları, Merkez Bankalarının dijital varlıklara yaklaşımı ve Web3’ün geleneksel finansa sunduğu fırsatlar için yasa koyucu ve bankaların bir an önce harekete geçmesi gerektiği yönünde düşüncelerini konuşmalarında dile getirdi.

Bunun yanı sıra CoinTR’nin yol haritası hakkında da katılımcılara bilgi aktarımında bulundular. Ceo’muz Ali Eşelioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Ercan Gül toplantının ardından parlamentoda onurlarına düzenlenen yemeğe katıldı. 

Alanında uzman kişilerin açılış konuşmacıları ve konuşmacı olarak yer aldığı panelin gündemi;

● Dijital paralar ve Web 3.0 çağında Merkez Bankalarının gelişen rolünü incelemek.

● Kripto ve dijital platformlardaki Yapay Zeka entegrasyonunu düzenleme ve denetleme konusunda potansiyel hükümet stratejilerini araştırmak.

● Kripto para borsa olayları gibi son endüstri değişikliklerinin ışığında düzenleyici çerçevelerle ilgili paydaşları ve kurumları koruma etkilerini tartışmak.

● Piyasa istikrarı ve tüketici korumasını sağlamak için yönetim kurumları ve teknoloji  sektörü arasında iş birliği yaklaşımları önermek.

● Vaka çalışması ve analiz: Kripto para borsa vakası ve düzenleyicilere etkileri.

● Yuvarlak Masa Tartışması: Merkez Bankası ve hükümetlerin rolleri, zorluklar ve yeni dijital çağdaki fırsatlar.

Panelde kimler vardı?

Merkez Bankası ve Dijital Para Birimi Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Marcus Fysh MP, Metaverse ve Web 3.0 Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Barones Paola Uddin,Yatırım ve Ticaret Tüm Parti Parlamento Grubu Başkanı Viscount Waverley yer aldı. APPG Metaverse ve Web 3.0 Danışmanı Prof Yu Xiong, APPG CBDC Yönlendirme Komite Üyesi Paul Sisnett ve Boston’daki Butik Varlık Yönetimi Firmasının Önceki CIO’su Prof Geoffrey Goodell, Rubicon Crypto Kurucusu ve Ceo’su Gregory Johnson, Tintra Bank CSO’su Dr Joe Lske de panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde yaptığı konuşmada Ali Eşelioğlu, dijital finansın geleneksel finansal sistemlerin temellerini hızla değiştirdiğini ve Web3’ün merkezi olmayan doğasının geleneksel finansal düzenlemeleri zorlaştırdığını belirterek, yasa koyucuların ve merkez bankalarının Web3’ün sunduğu fırsat ve zorlukları ele almak için aktif olarak yeni roller oynamaları gerektiğini ifade etti.

“Merkez Bankaları DeFi’nin finansal sistem üzerindeki etkisini tam olarak anlamalı” 

Ali Eşelioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yasa koyucular, DeFi’nin uyumlu bir şekilde geliştirilmesini sağlamak, kullanıcı varlıklarını korumak ve finansal katılım, maliyet azaltma ve yenilikçi finansal ürün ve hizmet potansiyeli dahil olmak üzere DeFi’nin potansiyel değerini ve risklerini değerlendirmek için düzenlemeler yapmalıdır. Devlet kurumları, kripto para ve uyumluluk konusunda kamu eğitimini geliştirmeli ve insanların kripto paraların değerini ve risklerini anlamalarına yardımcı olmalıdır. Merkez Bankaları DeFi’nin finansal sistem üzerindeki etkisini tam olarak anlamalı, DeFi ile uyumlu para birimi politikaları ve ödeme sistemleri oluşturmalı, bunların para arzı ve faiz oranları üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurmalı ve iş birliği yoluyla DeFi protokollerinin güvenliğini artırmalıdır. Merkez bankaları ayrıca DeFi aracılığıyla finansal ürün ve hizmetlerde inovasyonu desteklemek için finansman sağlayabilir.”

 

 

Kaynak URL