MİT'in 97. kuruluş yılına ithafen "Temas İstanbul" sergisi açıldı

İstanbul

MİT’in 97. kuruluş yılına ithafen “Temas İstanbul” sergisi açıldı

“İstihbarat ve strateji” temalı dijital sergide, “Vatan”, “Gelenek”, “Gelecek” ve “Gurur” başlıkları altında tanımlanan dört kavram seti ile kurum kültürünü ve dijital dönüşümünü anlatan alanlar yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, serginin açılışında, MİT’in devletin en önemli birimi olduğuna işaret ederek, herkesi 3 hafta boyunca açık kalacak sergiye davet etti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ise AKM’nin kapısının hem devlet kurumlarına hem de özel sektöre daima açık olduğunu belirterek, “Güçlü bir devlet olmak istihbaratınızın gelişmiş olmasıyla mümkün. Bu anlamda çok iyi bir geleneğe sahibiz. O yüzden tüm vatandaşlarımızı AKM’ye bekliyoruz. Milli İstihbarat Teşkilatımızı görmesi, anlaması açısından çok önemli bir sergi.” dedi.

” İç ve dış misyonlarda ele geçirilmiş malzemeleri de sergiliyoruz”

Serginin küratörü Zihni Tümer, AA muhabirine, serginin bölümlerine ilişkin şunları anlattı:

“Vatan, bu topraklarda istihbarat geçmişini 1000 yıl kadar geriye götürebileceğimiz bir sürece işaret ediyor. Gelenek ise tarihimiz, hafızamız, bütün bilgilerimizin derlendiği bir nokta. Gelecek bölümü ise çocuklarımıza neler anlatabileceğimizle alakalı. Çünkü kurumun genel misyonlarından bir tanesi müreffeh bir ülke ve vatana giden yolda emniyet ve müdafaa faaliyetleridir. Bütün bunları bir araya getirdik. Gurur bölümünde ise Türkiye’nin küresel ölçekte oyun bozucu ve oyun kurucu olmasını gösterdik. Son dönemde MİT’in bu noktada nelere aracı olduğu noktasındaki bir bölümü sunduk.”

Sergide, ziyaretçilerin heyecanla izleyebilecekleri birçok metafor kullandıklarının altını çizen Tümer, şunları kaydetti:

“Çağdaş sanat işlerini de getirdik. Çünkü özellikle gelecekte teknolojinin gelişmesiyle sanat ve teknoloji bağlamında benzer algoritmaların kullanıldığı ama birbirinden bağımsız işlerin bir araya getirildiği işleri sergimize koyduk. Dama odası var. Bu da bizim için çok önemli bir metafor. Türk daması olarak tanımlanmış bir başlığın altını çizme arzusunda olduk. İçinde berabere kalma fonksiyonunu içeriyor. Bu bir centilmenlik anlaşması. Bugünkü karşılığı ‘kazan-kazan’ olan bir şeyin bir oyun içerisinde nasıl fonksiyon kazandığını göstermeye çalıştık. Bunu birazcık kurumla da özdeşleştirdik. Bu odanın içerisinde çeşitli operasyonlarda ele geçirilmiş birçok obje ve nesne bulunuyor. İç ve dış misyonlarda ele geçirilmiş olan malzemeleri de sergiliyoruz.”

Tümer, temel mesaj olarak özellikle gençlerin MİT’i doğru tanımalarını sağlamayı ve MİT’te bulunmalarını teşvik etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Sergi, 11 Şubat’a kadar pazartesi günleri hariç 11.00 – 20.00’de ziyarete açık olacak.

Kaynak URL