Putin'den tahıl koridoru çağrısı: Gıda fakire değil, Avrupa'ya gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaları İstanbul’da atılan ve Türkiye’nin arabuluculuğunun da büyük katkılarıyla yapılan tahıl koridoru anlaşmasının değişmesi gerektiğini söyledi.

Batı’nın anlaşmanın hükümlerine uymadığını ve tahılın büyük bir kısmının fakir ülkelere değil AB’ye gittiğini vurgulayan Putin “benzeri görülmemiş bir insani felaketin önlenmesi için bu durumun değişmesi gerektiğini” ifade etti.

Rusya’nın doğusunda gerçekleşen bir ekonomi forumunda konuşan Putin “Afrika ülkelerinin liderleriyle görüştüm ve onlara Afrika’nın çıkarlarını korumak ve Ukrayna tahılının ihracatını kolaylaştırma sözü verdim” diye onuştu.

Putin’in verdiği bilgilere göre; aracı ülke olan Türkiye’ye yönelik sevkiyatlar hariç tutulduğunda, 87 sevkiyattan sadece ikisi Birleşmiş Milletler Gıda Programı’na yönlendirildi. Bu da sadece 60 bin tona – şimdiye kadar ihraç edilen 2 milyon tonun sadece yüzde 3’üne denk geliyor.

Putin AB’ye yapılan gıda ve tahıl ihracatına olası kısıtlamalar getirilebileceğini belirtti ve orjinal anlaşmaya aracılık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuyu görüşeceğini taahhüt etti.

Kaynak URL