AA'nın "100 Yıl Özel Serisi" kültür sanat dünyasına tanıtıldı

Istanbul

Hazırlanan yayınlar arasında “100 Yılın 100 Sanat Eseri”, “100 Yılın 100 Edebi Eseri”, “100 Yılın 100 Sinema Eseri”, “100 Yılın 100 Musiki Eseri” ve “100 Yılın 100 Mimari Eseri”nin yanı sıra “100 Yılı Anlamak”, “Yıllık 1923” ile “Cumhuriyet’in Büyük Projeleri” kitabı yer alıyor.

Kitapların tanıtım etkinliği ve 100 Yılın 100 Edebi Eseri’nde geçen 100 kitabın ilk baskılarının yer aldığı serginin açılışı Rami Kütüphanesi’nde kültür sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla gerçekleştirildi.

Proje küratörü Samed Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AA’nın Cumhuriyet’in 100. yılında özel bir kitap serisini kitapseverlerin beğenisine sunduğunu belirterek, “Benim yayına hazırladığım 3 ciltlik, ‘100 Yılın Yüz Eseri’ serisi var. Bunlar ‘100 Yılın 100 Edebi Eseri’, ‘100 Yılın 100 Sinema Eseri’, ‘100 Yılın 100 Sanat Eseri’ oldu. Bunlara ilaveten ‘Yüzyılı Anlamak’ gibi makalelerden oluşan son derece önemli bir eser ‘1923 Yıllığı’ var. Arşivsel bir çalışma. Ayrıca Cumhuriyetimizin büyük projelerini anlatan eserimiz var. Bunların hepsinin 100 sene sonra da insanların dönüp bakacağı eserler olacağını düşünüyorum.” dedi.

Proje kapsamında “100 Yılın 100 Edebi Eseri” sergisini de hazırladıklarını aktaran Karagöz, şunları kaydetti:

“Sergide kitabımızda yer alan eserleri sanatseverlere sunuyoruz. Kitaba ve edebiyata dair bir serginin yapılabileceği en uygun mekan bir kütüphane. İstanbul’un da en güzide kütüphanesi, Rami Kütüphanesi. Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkılarıyla bu sergimizi Rami Kütüphanesi Geçici Sergi Salonu’nda gerçekleştiriyoruz. Sergi 25 Kasım’a kadar devam edecek.”

“Hep birlikte ‘Türkiye Yüzyılı’ını inşa edeceğiz”

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Cumhuriyet’in 100. yılının önemli olduğunun altını çizerek, “Hem Cumhuriyet’i hem toplumu taşıyıcı ana unsur kültür, sanat ve edebiyattır. AA’nın kuruluş amacını, toplumsal hizmetlerini biliyoruz. 100. yılı her şeyden önce 100 eser ve yüzyıl teması ile karşılaşıyor olması ve edebi alanda 100 esere ayrı bir önem vermesini çok manidar buluyorum.” ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye’nin her tarafında Cumhuriyet coşkusu olduğuna dikkati çekerek, “Cumhuriyet Bayramı’na günler kala AA, tarihi bir mekanda yüzyılın eserlerini bir araya getirdi. AA’yı, Serdar Karagöz’ü tebrik ediyorum. Önemli bir hizmet. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yüzyıla ‘Türkiye Yüzyılı’ adını vererek, hepimize bir sorumluluk yükledi. Hep birlikte Türkiye Yüzyılı’ını inşa edeceğiz. Cumhuriyet’in 100. yılı kutlu olsun.” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Cumhuriyet’in 100. yılının Türkiye için dönüm noktası olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Bu 100. yıla yakışır eserlerin yayınlanması gerekiyordu. Bence AA çok önemli bir boşluğu doldurarak 100 yıla yakışır eserleri okuyucuya sundu. Eserleri incelediğinizde eserlerin hem hazırlanışı hem estetik biçimiyle hem kağıdıyla hem incelemesiyle mükemmel olduğunu gördük. Bu açıdan usta bir editör elinden çıktığı belli olan bu eserlerin inşallah gelecek yüzyıllara kalması noktasında önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. AA’nın yayınlarının, ülkemizin yayıncılık tarihine bu çizgide nice eserler kazandıracağına yürekten inanıyorum.”

AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Cumhuriyet’in 100 yılı dolayısıyla onurlu ve gururlu olduklarını kaydederek, “Yeni bir Türkiye Yüzyılı’na başlayacağız. Bu Türkiye Yüzyılı’nda AA’yı yaptığı bu faaliyetten dolayı tebrik ediyorum. Çok anlamlı bir işe imza atıldı. Yüz eser, 100. yılda titiz bir biçimde 1923’ten bugüne seçilmiş. Burada da güzel bir şekilde sergileniyor.” dedi.

“Anadolu Ajansı kendisine çok yakışan bir çalışma yapmış”

Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay ise “Hatırda kalmaz, satırda kalır.” sözüne atıfta bulunarak, şunları söyledi:

“Hatırlanmak adın batmaması, ocağın sönmemesi demektir. AA kendisine çok yakışan bir çalışma yapmış. Kendi sahalarında çok değerli eserler vermiş. Kalıcı olmayı başarmış sanatçılarımızın hem isimlerini hem de eserlerini bir araya getirmiş. Bunların bir kitap halinde bulunması çok önemli. Çünkü kaydetmeyen kaybeder. Çok özel bir çalışma olmuş. Cumhuriyetimiz 100 yaşında ama henüz gençtir. Önümüzde umarım nice 100 yıllar olur ve biz bu zaman zarfında bayrağımızı daha yükseklere taşırız.”

Gazeteci, yazar Mehmet Nuri Yardım da AA’nın çok değerli, kalıcı, gelecek nesillerin istifade edeceği eserler hazırladığını belirterek, “Gelecek kuşaklar bu eserlerden yola çıkarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında nereden nereye gelinmiş, hangi çalışmalara imza atılmış, hangi şahsiyetler yetişmiş, hangi filmler yapılmış gibi konularda kafalarını kurcalayan soruları cevaplandırmış olacak. Bu anlamda da eserleri çok değerli buluyorum.” diye konuştu.

AA’nın yaptığı çalışmaların önemine dikkati çeken Yardım, şöyle devam etti:

“AA bir bakıma çağın tanığıdır, milletimizin sesidir. Bugün Gazze’de de çağın utancı bir savaş yaşanıyor. İsrail bir soykırım uygulayarak orada çoluk çocuğu, kadınları öldürüyor. Şunu da temenni ediyorum; verdiği eserlerden dolayı şükran duyduğumuz AA, orada katledilen 25 gazeteci için de umarım bir eser hazırlatır. Onlara sahip çıkmak, gelecek nesillere bir anıt bırakmak AA’ya çok yakışır.”

Yazar Halil İbrahim İzgi, Cumhuriyet’in 100. yılını AA gibi tarihi 100 yılı aşmış bir kurumun gözünden izlemeyi çok kıymetli bulduğunu aktararak, “AA’nın tecrübesi ve deneyimiyle 100 yılı düşünmek çok güzel bir duygu. Cumhuriyet, üzerine tuğlalar koya koya inşa edilen bir duvar. Bu serginin izlenmesi, bu kitapların okunması çok önemli. Nereden nereye geldiğimizi, hangi badireleri atlattığımızı, nerelere duygulandığımızı, nerelerde ayrıştığımızı göstermesi açısından bu eserlerin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. AA’nın zengin tecrübesi ve editöryal kadrosu, kalıcı eserler ortaya konulması için önemli bir avantaj. Sergileme kısmı da çok önemli. Emeği geçenleri tebrik ediyorum, ellerine sağlık.” şeklinde konuştu.

100 Yılın 100 Edebi Eseri’nin yer aldığı sergi, 25 Kasım’a kadar Rami Kütüphanesi’ndeki Hakkı Tarık Us Salonu’nda görülebilecek.

Kaynak URL