Çevreci araçlara yeşil kasko

Dünyada ve Türkiye’de yakıt maliyetlerinin yükselmesi ve çevreye olan duyarlılıktaki artış son yıllarda elektrikli ve hibrit araçlara olan talebi önemli oranda artırdı. TÜİK’in verileri Türkiye’de de bu ilginin artığını ortaya koyuyor. Ağustos ayı verilerine göre, Türkiye’de son bir yıl içinde elektrikli otomobil satışı tam 14 kat artış kaydederek 42 binlere ulaşırken, artış oranı yüzde 184 oldu.

Buna göre trafiğe kayıtlı otomobiller içinde hibrit araçların oranı yüzde 9,7’ye, elektrikli araçların oranı ise yüzde 9,6’ya ulaştı. Hibrit ve elektrikli araçlara olan talepteki artış ise sigorta sektörünü harekete geçirdi. Çoğu sigorta şirketi hibrit ve elektrikli araçlara özel sigorta paketleri çıkartırken, bazı firmalar klasik kasko poliçelerine hibrit ve elektrikli araçları da dahil etti.

Allianz’da tüm teminatlar var

 Örneğin Allianz Türkiye, yüzde 100 elektrikli otomobil ve kamyonetlere özel Elektrikli Araç Kasko Sigortası ürününü çıkarttı. Firma bu yeni ürünüyle, Allianz Kasko Kapsamlı Paket’in sunduğu çarpma, çarpışma, hırsızlık, deprem, sel, dolu, doğal afet gibi geniş kapsamlı pek çok teminata ek olarak; duvar tipi şarj ünitesi, şarj kablosu, adaptör ve bataryanın zarar görmesi gibi elektrikli araç sahiplerinin karşılaşabileceği özel durumlara ilişkin teminatlar da sunuyor.

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan’ın verdiği bilgiye göre, ek olarak aracın şarj edilmesi sırasında sigortalı veya üçüncü şahısların, şarj kablosu kaynaklı kazaya uğraması da teminat altında.

Araç bataryasının kaza gibi durumlarda zarar görmesinin yanı sıra, araç üç yaşını doldurana kadar hasar anında muafiyet uygulanmadan teminat altında oluyor. Yıldırım ve fırtına gibi hava olaylarının akım kaynaklı zararları da teminata dahil olurken, aracın yolda şarjının bitmesi durumunda en yakın şarj istasyonuna götürülmesi için asistans hizmeti sunuluyor.

Anadolu’dan sınırsız çekici hizmeti

Anadolu Sigorta 2021 yılından bu yana elektrikli ve hibrit araçlara özel Elektrikli Araç Kasko Sigortası ürününü sunuyor. Bu ürünü ile kasko sigortası kapsamına giren tüm risklere karşı güvence vermenin yanı sıra Elektrik Motorlu Araç Klozu ile aracın bataryası için de teminat sağlıyor.

Elektrikli aracının pilinin bitmesi durumunda yolv da kalma endişesini de tamamen ortadan kaldırdıklarını söyleyen Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Taylan Matkap, “Elektrikli Araç Kasko Sigortası yaptıran müşterilerimize limitsiz çekme teminatı da sunuyoruz. Ürün teminat kapsamı, Birleşik Kasko Sigortası ürünümüze benzer olarak belirlendi. Ayrıca elektrikli araçlar için özel anlaşmalı oto servis anlaşmalarımız da mevcut” dedi.

Sompo’dan batarya ve pil teminatı

Sompo Sigorta, elektrikli ve hibrit araçlara özel olarak Çevre Dostu Kasko ürününü hayata geçirdi. Bu ürün ile elektrikli ve hibrit araçlarda standart kaskoya ek olarak aracın batarya veya pili için de teminat sağlanıyor. “İklim değişikliğiyle mücadeleye katkı” sağlamayı ve örnek olmayı hedeflediklerini söyleyen Sompo Sigorta Bireysel Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Ataman Kalkan, “ABD Enerji Bakanlığı’nın 2021 yılında yayınladığı rapora göre tüm dünyada taşıtlar her yıl neredeyse 1,5 milyar metrik ton sera gazı salımına neden oluyor. Bu da iklim değişikliğiyle mücadelede elektrikli ve hibrit araçlara yönelmenin önemli bir fark yaratacağını gösteriyor” diye konuştu.

Sigortam.net’te yüzde 10 indirimli

Dijital sigortacılık platformu Sigortam.net, Elektrikli Araç Kaskosu ürününü müşterilerine yüzde 10 indirimli sunmaya başladı. Hem sürüş konforu, hem yakıt maliyeti avantajı, hem de çevreci teknolojisi ile öne çıkan elektrikli araçlara olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Sigortam.net Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Yığın, bu yeni ürünlerinde güç kablosu ve batarya/pil gibi önemli parçalara dair teminatların yer aldığını söyledi.

Elektrikli araç kaskosunda bunlara dikkat!

Sigortam.net Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Yığın, elektrikli araçlarına kasko yaptırmak isteyenlere şu uyarılarda bulundu; Elektrikli araçlar için yapılacak kaskoda elektrikli otomobillerde kullanılan teknolojiyi, özel parçaların maliyetini, yetkili serviste tamir için bulunması gereken eğitimli personeli ve batarya teknolojisini de göz önünde bulunduran teminatlar sunması önem taşıyor.

Elektrikli araçlarda meydana gelebilecek küçük arızaların onarım maliyeti içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla oldukça yüksek. Özellikle batarya ve pilde yaşanan sorunların ciddi masraflara yol açabildiği unutulmamalı. Otomobil üreticisi firma eğer elektrikli otomobilinin bataryasını kiralama yöntemiyle değiştiriyorsa sigorta şirketinin bu durumu teminat dışı bırakma riskine karşı poliçe yaptırırken bu konuda bilinçli olmak gerekiyor.

Sigortada neler var?

Aslında elektrikli ve hibrit araçlara özel kaskoda klasik kasko ürününde yer alan tüm korumalar mevcut. Örneğin, çarpma, çarpışma, hırsızlık, deprem, sel, dolu, doğal afet gibi çok sayıda teminat bu poliçelere de dahil edilmiş durumda. Buna ek olarak maliyeti çok yüksek olan şarj ekipmanları batarya veya pil teminatı başta olmak üzere, duvar tipi şarj ünitesi, şarj kablosu, adaptör gibi çok sayıda ekipmanda güvence altına alınıyor. Ayrıca bazı sigorta şirketleri aracın yolda şarjının bitmesi durumunda aracı şarj istasyonuna ücretsiz çekici ile götürüyor. Bunun yanı sıra özel anlaşmalı oto servis hizmeti, hacker saldırılarına yönelik güvence sağlayan poliçeler de mevcut.

Kaynak URL