İkinci el otomobil fiyatları yeniden yükselecek

Özlem SARSIN

Son yıllarda oldukça hareketli bir dönem yaşayan ikinci el otomotiv pazarında yukarı doğru yaşanan ivmenin kısa bir süreliğine durağanlaşması bekleniyor. Yerel seçimlere kadar sektörün durağan konumunu koruyacağını ifade eden Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, fiyatların yerel seçimlerden sonra yeniden yükselişe geçeceğini söyledi.

Baskılanan dolar ve euro kurlarının seçimlerin ardından 40-45 TL bandına oturacağı tahmininde bulunan Torun, fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini söyledi. Otomobil kredi faizlerinin çok yüksek olmasının yanı sıra krediye ulaşımın zorlaşmasının otomobile olan talebi olumsuz etkilediğini ifade eden Torun, seçimlerden önce yapılacak bir ÖTV düzenlemesi ile sektörün yeniden canlanabileceğinin altını çizdi.

Fiyatların aşağı yönlü hareketine rağmen otomobillerin alıcı bulamadığına da değinen Torun, şunları söyledi: “Ne yazık ki şu an satış da yok talep de yok. Özellikle lüks segmentte satışlar neredeyse durmuş durumda.” Yakıt fiyatlarının da sektörü olumsuz etkilediğini belirten Torun, “Kısa vadede görünen o ki döviz kurlarında bir gerileme olmayacak.

Bu da araç fiyatlarında ucuzlamanın olmayacağı, buna bağlı olarak talebin de düşük kalacağı anlamına geliyor” diye konuştu. Otomobile ulaşmanın gittikçe zorlaştığı bir dönemde 2023 yılının 9 ayında sıfır otomobil satışında rekor seviyeye ulaşılmasının tezat oluşturduğuna da dikkat çeken Torun, insanların ellerindeki gayrimenkul fiyatlarının artması ve borsa gibi finansal araçlarda birikimlerinin yükselmesinin otomobil satışlarına olumlu yansıdığını vurguladı.

“Sıfır araç satışı çarkların dönmesi için şart”

 Sıfır araçların satılmasının ekonomi ve sanayi çarklarının dönmesi için çok önemli olduğuna vurgu yapan Torun, “Bir araç cıvata ve somunları da katarsanız 35 bin bileşenden oluşuyor. Onları çıkardığınızda ana bileşenler 13 bin adettir. Hiçbir otomobil üreticisi bu 13 bin parçayı tek başına üretemez. Türkiye otomotiv yan sanayi alanında gerçekten başarılı. Sıfır otomobil üretmeye henüz yeni başladık ama 80’lerden bu yana gelen yedek parça imalatındaki başarımız ve gücümüz önemli. Yurt içinde olduğu gibi global pazarda da adımızdan söz ettiriyoruz.

Elektrikli araç satışları artıyor

Türkiye’de elektrikli araç satışlarının da gittikçe arttığını söyleyen Torun, 2022 yılında 4 bin 56 adet elektrikli, 40 bin 859 adet hibrit araç satıldığını; 2023 yılının 9 ayında bu rakamın 39 bin adet elektrikli ve 70 bin adet hibrit araç satışı olarak gerçekleştiğini belirtti. Türkiye’deki toplam otomobil satışları içinde elektrikli araç oranın yüzde 6’ya yükseldiğine işaret eden Torun, 2023 yılı sonu itibari ile 100 bin elektrikli araca ve yüzde 10 paya ulaşılacağı tahmininde bulundu.

Mehmet Torun, elektrikli araç pazarının Türkiye’de gelişmesi için araç şarj istasyonlarının ülke çapında yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Büyük şehirlerde artış olsa bile elektrik şarj istasyonlarının yeteri kadar yaygın olmadığını düşünüyorum. Bu durum da insanların elektrikli araçlara karşı çekingen davranmasına yol açıyor” dedi.

Kaynak URL