Küresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandı

Küresel piyasalarda merkez bankalarının yöneticilerinin bir araya geleceği Jackson Hole toplantısından şahin mesajlar beklenirken, risk iştahının da düştüğü görüldü.

Hisse senetleri piyasaları haftaya Jackson Hole’da şahin mesaj verileceği beklentisiyle düşüşle başlıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Güney Kore Kospi yüzde 1’i aşan düşüş kaydetti.

Çin faiz indirimi sonrası anakara ve Hong Kong Borsaları olumlu ayrışıyor.

ABD ve Avrupa vadelileri de düşük risk iştahından nasibini alıyor. Bloomberg Dolar Endeksi 1.287 ile bir ayın zirvesinde işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 3’e yaklaştı.

Dünya merkez bankacılarını buluşturan Kansas City Fed’in düzenlediği Jackson Hole toplantıları bu hafta gerçekleştirilecek.

Yatırımcıların merakla beklediği Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ise cuma günü Türkiye saati ile 17’de gerçekleşecek. Fed’in son faiz kararı sonrası ABD enflasyonunda bazı yönlerden ılımlılaşma sinyallerinin de görülmesiyle piyasalar, Fed’in faiz indirimlerine daha erken başlayacağını fiyatlamış, özellikle hisseler ralli yapmıştı.

Powell’dan şahin mesajlar bekleniyor

Gözlemcilerin beklentisi Powell’ın enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarına devam vurgusu yapacağı şahin bir konuşma yapacağı yönünde.

Powell’ın Eylül toplantısındaki faiz artış boyutuna işaret etmesi ise beklenmiyor.

NatWest Markets ABD Ekonomisti Kevin Cummins’a göre, enflasyondaki olumlu işaretlere rağmen Powell büyük ihtimalle şahin duruşuna devam edecek. Cummins “Enflasyonda ‘geçici faktörler’ söyleminde başarısızlığa uğramalarının ardından Fed yapabileceği tek şeyin politikayı sıkılaştırmak olduğunun farkında” değerlendirmesini yapıyor.

Powell ile birlikte İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’nin de Jackson Hole toplantılarına katılması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın katılmayacağı toplantıda yatırımcılar Avrupa için bankanın Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in konuşmasını takip edecek.

Kaynak URL