Küresel piyasalarda emtia kaynaklı satış dalgası

Küresel piyasalarda petrol başta olmak üzere farklı emtia sınıflarındaki yükselişler risk iştahını olumsuz etkiledi.

Petrol önderliğinde emtia fiyatlarında yaşanan sert yükseliş, hisse senetleri piyasalarında da satış dalgasını tetikliyor.

ABD’de ana endekslerden S&P 500 ve Nasdaq 100 salı gününü yüzde 1,6 kayıpla tamamladı. Vadeli piyasalarda ise yüzde 0,2 ile iki endekste hafif toparlanma emaresi gözleniyor.

MSCI Asya Pasifik endeksi Japonya öncülüğünde yüzde 1’e yakın düşüyor. Kur cephesinde ise durum görece sakin.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi dokuz baz puan birden düşüşle yüzde 2,10’a gerilerken ABD 10 yıllık getirisi yüzde 1,74’te dengelendi.

Altının onsu yüzde 0,5 gerilese de 1.935 dolar ile 13 ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Rusya ve Ukrayna’nın küresel hububat ticaretinin dörtte birini teşkil etmesi tarım emtia fiyatlarını da yükseltiyor. Buğday 14 yılın zirvesine yükselirken Bloomberg Emtia Spot Endeksi 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrolde bir eşik daha aşıldı

Savaşın şiddetlenmesiyle birlikte petrol fiyatlarında yeni bir eşik daha aşıldı. Brent petrol OPEC+ toplantısı öncesi ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın küresel enerji güvenliğinin tehdit altında olduğu açıklaması sonrasında 110 doların üzerine yükseldi.

Petrol piyasasındaki çalkantıya karşı Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri koordineli bir şekilde 60 milyon varil petrol rezervini serbest bırakmada anlaştı.

UEA Direktörü Fatih Birol enerji piyasalarındaki durumun “çok ciddi” olduğunu belirtti.

Goldman Sachs analistleri de piyasanın sıkılaşan arz tehlikesini hafife aldığı görüşünde. Buna rağmen yatırımcılar bugünkü OPEC+ toplantısından ılımlı bir arz artışı bekliyor. 23 üyeli OPEC+’ın nisanda petrol arzını 400 bin varil daha artırmada anlaşması yüksek olasılık olarak tahmin ediliyor.

Kaynak URL