Küresel piyasalarda Fed beklentileri değişiyor

JPMorgan, Evercore ve LH Meyer Fed’den Eylül ayı faiz artışı beklentilerini 50 baz puandan 75 baz puana çıkarırken, Citigroup eylül ayında 100 baz puanlık artış ihtimalini de değerlendiriyor. 

Küresel piyasalar bu hafta ABD’de açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verilerini beklerken, Fed beklentileri ile şirket haberleri hisse senedi endekslerine yön vermeye devam ediyor.

Pazartesi gün içinde bir ara yüzde 1 yükseliş kaydeden S&P 500 endeksi, kazançlarını silerek günü yüzde 012 kayıpla tamamladı. Yine gün içinde yükselen ve hatta bir ara Haziran dip seviyesinden yüzde 20 yükseliş kaydeden Nasdaq 100 endeksi de kapanışta yüzde 0,4 eksideydi.

Düşüşlerde Nvidia’nın çeyreklik gelirinin, tahminlerin 1 milyar dolar altında kalması etkili oldu. Şirketin hissesi yaklaşık yüzde 6,5 düşerken, diğer çip üreticisi şirket hisselerini de aşağı çekti. JPMorgan, Evercore ve Citi gibi kurumların Fed’den faiz artışı beklentilerini yukarı çekmesi de satışları tetikledi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Pazartesi günü 7 baz puan düşüşle yüzde 2,7572’ye indi.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,21 düşüşle 1.272’den kapandı. İran-ABD ve AB arasındaki nükleer müzakereleri izleyen ABD ham petrolünün varili yüzde 1,97 artışla 90,76 dolara çıktı. Brent petrolün varili de yüzde 1,82 artışla 96,65 dolara yükseldi.

Asya’da Hong Kong’un ev satın alanlar Çinliler için uygulanan çifte damga vergisinden feragat etmeyi değerlendirdiği haberi sonrası gayrimenkul sektörü hisseleri yükseliş kaydetti ancak haber daha sonra yalanlandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi sınırlı gerilerken, Japon Nikkei 225 yüzde 1’e yakın düştü. Hong Kong Hang Seng ile Çin CSI 300 ise artıda.

Fed beklentileri 75 baz puana çıktı

ABD’de geçen hafta açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin ardından Wall Street, ABD Merkez Bankası Fed’den faiz artışı beklentilerini yukarı yönlü güncellemeye başladı.

Fed’in 20-21 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısından daha önce 50 baz puan faiz artışı bekleyen JPMorgan Chase & Co.’dan Michael Feroli ve LH Meyer’dan Derek Tang bu tahminlerini 75 baz puan olarak güncellediklerini duyurdular.

Evercore ISI’ın Krishna Guha liderliğindeki analistleri bu yıl ilave bir 25 baz puanlık artışa gidileceği ve faiz üst bandının aralık ayına kadar yüzde 3,75’e ulaşacağı öngörüsünde bulundular. Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citigroup Inc. ekonomistleri de güçlü istihdam verileri ile artan ücretlerin “eylül ayında 75 baz puanlık bir artışı çok olası hale getirdiğini ve ‘daha da yüksek bir faiz artışı olasılığını’ artırdığını” belirttiler.

Revizyonların gerekçesini anlatan Feroli istihdam verisinin enflasyon endişelerini tırmandırdığına işaret ederken, Guha çekirdek enflasyonda son dönemde gözlenen tırmanışa vurgu yaptı. ABD’de temmuz ayı tüketici enflasyonu verileri yarın açıklanacak.

Bloomberg anketine göre Tüketici Fiyat Endeksi’nde aylık bazda Ocak 2021’den bu yana en düşük seviye olan yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 8,7 artış açıklanması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de ise aylık yüzde 0,5 artış öngörülüyor. Öte yandan Fed’in izlediği bir enflasyon göstergesi olan Cleveland Fed verisi, çarşamba günü açıklanacak yıllık manşet enflasyonun yüzde 9’a yakın gelerek beklentiyi aşabileceğine işaret etti.

Kaynak URL