Küresel piyasalarda Fed günü

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed’in faiz kararına çevrildi. Fed’in faizlerde ve zirve faiz tahminlerinde değişiklik yapması beklenmiyor. Piyasa aktörleri ise 2023’te Fed faiz indirimi beklentilerini yansıtan pozisyonlarından vazgeçiyor.

ABD enflasyonu sonrası Haziran’da Fed’in sabit duracağı beklentisi piyasalarda risk iştahını artırıyor.

Wall Street’in “endişe göstergesi” olan ve bu yıl ortalama 23 seviyesinde seyreden CBOE Volatilite Endeksi (VIX) 15 seviyesinin altına gerileyerek riskli varlıklara olan ilgiyi yansıttı.

Bu durum özellikle hisse senetleri piyasalarında ralliyi tetikliyor. S&P 500 endeksi salı günü yüzde 0,7 yükselişle dördüncü işlem gününü de artıda kapadı ve 4.400 puana yaklaştı.

Ralli Asya’da da yaşınırken Japon Topix yüzde 1,1 yükselişle son 30 yılın zirvesini genişletti.

Fed’in Haziran’da durarak sonraki dönemde faiz artıracağı beklentisiyle ABD tahvil getirileri yükseliyor. İki yıllık tahvil getirisi 9 baz puan yükselişle yüzde 4,67’ye tırmandı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı son derece sınırlı hareket ediyor. Bloomberg Dolar Endeksi, Fed öncesi 1.231 puanda yatay.


  • EL-ERİAN: FED POLİTİKA HATASI YAPMAK ÜZERE OLABİLİR

    EL-ERİAN: FED POLİTİKA HATASI YAPMAK ÜZERE OLABİLİR

Fed’in faizi sabit tutması bekleniyor

Faiz kararını bugün 21:00’de açıklayacak Fed’in 15 ay sonra ilk kez faiz artırmaması ve faizi yüzde 5-5,25 bandında tutması bekleniyor.

Ancak gelecek aylar için sıkılaştırmaya devam edileceği mesajı verilmesi mümkün gözüküyor. Daha önce, geçmiş faiz artışlarının etkisini görmek için haziran ayında durma sinyali veren Fed Başkanı Jerome Powell 21:30’da kameralar karşısına çıkacak.

Bloomberg anketine katılan kurumların çoğu faizin sabit tutulmasını beklese de Citi ve LH Meyer/Monetary Policy Analytics gibi kurumlar aşırı sıcak işgücü piyasası ve yüksek enflasyon seviyelerini gerekçe göstererek bu toplantıda da 25 baz puan faiz artışı bekliyor. Karar öncesinde açıklanan Amerikan tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 9’lardan yüzde 4’e gerilese de enflasyonun hala Fed hedefinin iki katı üzerinde seyretmesi Temmuz-Eylül arası dönemde faiz artışlarına devam edileceği beklentilerini kuvvetlendiriyor.

Point72 Başekonomisti ve eski Fed araştırmacısı Dean Maki’ye göre Powell, Temmuz faiz artışının yüksek ihtimal olarak fiyatlanmasını hedefliyor. Ekonomistler faiz kararının yanı sıra Fed üyelerinin faiz projeksiyonlarının ortaya konduğu “noktasal grafik” tahminlerini de yakından izleyecek.

Bankanın güvercinlerinin Mart ayı tahminlerinde ortaya çıkan yüzde 5,1 medyan zirve faizini koruması beklenirken şahinler bu faiz tahminin yüzde 5,4’e çıkarılmasını istiyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler ise medyan projeksiyonun değişmesini beklemiyor.

Kaynak URL