Petrolde aşağı yönlü ivme sürüyor

Petrol fiyatlarında yılın en sert düşüş ivmesi haftanın üçüncü işlem gününde de etkisini sürdürüyor.

Petrol, Fed’in ABD’de parasal sıkılaştırmaya yönelik ileriye dönük planları hakkında daha fazla ipucu sağlayabilecek tutanaklarının yayınlanmasından önce bu yılki en uzun kayıp serisini yaşıyor.

ABD ham petrolü varil başına 76 doların, Brent petrol ise 83 doların altını gördü. ABD ham petrolünde yılbaşından bu yana gerileme yüzde 5’i aştı.

Fed’in enflasyonu bastırmak için daha sert faiz artırımları yapma olasılığı, sert Kovid politikasının sona ermesinin ardından Çin’de güçlü bir toparlanma olduğuna dair artan kanıtlara rağmen fiyatlar üzerinde bir baskı oluşturdu.

Rus ham petrol ve petrol ürünlerine yönelik yaptırımların sonuçları ve küresel ticaret akışlarının yeniden yönlendirilmesi, piyasaya bir başka belirsizlik unsuru daha eklemişti. ABD, ülkenin enerji sektörü de dahil olmak üzere daha fazla ceza planlıyor.

ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Daha şahin bir Fed’e yönelik beklentiler artmaya devam ediyor ve bu da petrol piyasasına güçlü bir ters rüzgar sağlıyor” dedi. Patterson, bununla birlikte, fiyatların mevcut aralığın dışına çıktığını görmesi gereken yılın ikinci yarısında piyasanın önemli ölçüde daralacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak URL