Dünya Kupası grup kuraları çekildi, gözler o isimlere çevrildi…

2022 Dünya Kupası’na artık aylar kaldı. Dev organizasyonun grup kuraları çekilirken futbol dünyasında gözler şimdiden bazı oyunculara çevrildi. O isimler arasında tanıdık yıldızlar da var. İşte hikayeleriyle ve performanslarıyla Dünya Kupası’nda dikkat çekecek isimlerden bazıları…

2022 Dünya Kupası’nda grup kuraları çekildi. Bizler için bu turnuvanın da yalnızca seyircisi olmanın burukluğu henüz tazeliğini korusa da kura heyecan yarattı. 2018’in üzerinden neredeyse dört yıl geçtiği gerçeğine inanmak güç ancak dev organizasyona aylar sayıyoruz ve heyecan giderek artıyor.

21 Kasım ve 18 Aralık tarihleri arasında Katar’da oynanacak turnuvanın gruplarına baktığımızda Katar, Ekvador, Senegal ve Hollanda’nın buluştuğu A Grubu, ortalama FIFA sıralamasına göre en düşük sıralı grup olarak dikkat çekiyor.

2022 Dünya Kupası grupları

İngiltere, İran, ABD ve play-off’u geçecek bir UEFA ülkesinden oluşan B Grubu ise gelecek takıma göre 14.75 ile 18 arasında değişen ortalama FIFA sıralamasıyla en yüksek dereceli grup olarak öne çıkmakta. B Grubu ayrıca ABD ve İran’ı buluşturacak olmasıyla da ilgi çekici.

2018’de hayal kırıklığı yaşayan iki eski dünya şampiyonu İspanya ve Almanya ise E Grubu’nda buluşuyor. Brezilya, Sırbistan, İsviçre ve Kamerun’lu G Grubu ile Portekiz, Gana, Uruguay ve Güney Kore’li H Grubu kağıt üzerinde ekstra zorlu gruplar olarak konuşuluyor.

Grupların yanında bazı isimlere ve hikayelerine de dikkat çekmek gerekiyor. İşte o isimlerden bazıları:

SON DANS: LIONEL MESSI, CRISTIANO RONALDO

Arjantin’i Copa America’da zafere ulaştırarak milli takımı ile yaşadığı talihsizliği geriden bırakan Messi artık 34 yaşında. Paris Saint-Germain’le beklentileri karşılayamadığı bir sezon geçiren Messi, ülkesindeki eleştirileri susturduğu Copa America zaferi sayesinde Arjantin formasını psikolojik olarak çok rahat bir şekilde sırtına geçirecektir. Onu bu sahnede çok yüksek ihtimalle son kez izleyecek olmak heyecan verici.

Dünya Kupası grup kuraları çekildi, gözler o isimlere çevrildi... - Resim : 2Aynı şeyleri Cristiano Ronaldo için de söylemek mümkün Euro 2016 zaferi ile adını tarihe kazıyan Portekizli, 37 yaşında. Çok sert bir grup aşaması oynayacak olan Portekiz’den kimse kupayı kazanmasını beklemiyor ancak kadro heyecan verici bir yürüyüş yapmaya da çok müsait. Buna Ronaldo’nun katkısı nasıl olacak, merak konusu.

NİHAYET: KANADA!

1986’dan bu yana ilk kez dev platformda sahne alacak olan Kanada’da nihayet diyenlerin arasında başı tanıdık bir isim, Atiba Hutchinson çekiyor. 39 yaşındaki efsane, 2012’de ülkesinin 2014 Dünya Kupası umutlarının tükendiği 8-1’lik Honduras mağlubiyetinde takımdaydı şimdi zirvedeyken de burada… Alphonso Davies, Jonathan David, Tajon Buchanan ve Cyle Larin gibi isimlerle Atiba turnuvanın keyfini çıkaracak.

Dünya Kupası grup kuraları çekildi, gözler o isimlere çevrildi... - Resim : 3
Beşiktaş forması giyen Atiba ve Larin, Kanada ile Dünya Kupası sahnesinde boy gösterecek. Fotoğraflar: Reuters 

BU GENÇLERE DİKKAT!

Dünya Kupası’na birazdan göreceğiniz isimlerden çok daha fazlası da damga vurabilir elbette ancak şimdiden heyecan veren isimler Giovanni Reyna (ABD), Pedri (İspanya), Jude Bellingham (İngiltere), Bukayo Saka (İngiltere), Vinicius Jr. (Brezilya) olarak gösteriliyor.

Reyna, gözlerin mutlaka döneceği ABD-İngiltere ve ABD-İran maçlarında kendini gösterebilir. Barcelonalı 19’luk Pedri ise şimdiden İspanya orta sahasını yönetiyor. Xavi’li Iniesta’lı günlerini anımsatan Pedri’ye çok iş düşüyor.

Dünya Kupası grup kuraları çekildi, gözler o isimlere çevrildi... - Resim : 4
Bukayo Saka (solda) ve Vinicius Jr. (sağda) çarpıcı performanslarıyla Dünya Kupası sahnesinde de yapacakları merak edilen isimler arasında yer alıyor. Fotoğraflar: Reuters

Saka ve Bellingham ise genç ve dinamik İngiltere kadrosunda dikkat çekebilecek isimler. Saka bu sezon Arsenal’da takımın en değerli parçaları arasında yer alıyor. 18 yaşındaki Bellingham ise Dortmund orta sahasına şimdiden eşsiz bir dinamizm katıyor. Fransa ile birlikte favori olarak gösterilen İngiltere, beklentileri karşılarsa bu iki isimden de mutlaka söz edilecektir.

Her sezon Real Madrid’de üstüne koyarak devam eden Vinicius Jr. ise 20 yaşında büyük bir deneyim kazandı. Sazı Neymar’ın elinden alması beklenen genç yıldız, Brezilya’nın durumunu da belirleyecek.

MEKANIN SAHİBİ: EL-MUİZ ALİ

Sudan doğumlu 25 yaşındaki El-Muiz Ali, 2019’da AFC Asya Kupası’nı kazanan Katar’ın yıldızı. Ali, 9 golle turnuvanın da gol kralı olmuştu. Kendini gösterebileceği bir gruba düşen ev sahibinde farkı Ali’nin performansı yaratacak.

TEBESSÜM ÖYKÜLERİ: ERIKSEN VE CLAUSS

Euro 2021’de maç esnasında kalp krizi geçiren ve yaşama tutunan Christian Eriksen büyük bir azim örneğiyle sahalara dönmeyi başardı. Gollerine de başlayan deneyimli isim, Dünya Kupası sahnesinde de gururla boy gösterecek ve ilham kaynağı olacak.

Dünya Kupası grup kuraları çekildi, gözler o isimlere çevrildi... - Resim : 5
Christian Eriksen, Danimarka’nın Hollanda ile oynadığı hazırlık maçında forma giydi ve maçın ardından taraftarlar tarafından ayakta alkışlandı. Fotoğraf: Reuters

Fransız sağ bek Jonathan Clauss’un hikayesi ise ilginç. 2017’de yarı profesyonel bir oyuncu olan Clauss, Lens formasıyla gösterdiği performansla 29 yaşında ilk kez milli takıma çağrıldı. 25 Mart’ta Fildişi Sahili’ne karşı maçın sonunda oyuna giren ve 2 dakika sahada kalan Clauss, 29 Mart’ta ise Güney Afrika’ya karşı 11’de başladı ve 88 dakika mücadele etti. Clauss’un ilham veren hikayesi, turnuva boyunca anlatılacak bir peri masalı adeta…

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The Athletic (“The 2022 World Cup draw analysed: ‘The Group of Dark Arts’, favourites France and that song” ve “12 stars and storylines that could define the World Cup”)

Kaynak URL