'Tekstilde ek gümrük vergisindeki artış fiyatlara yansıyacak'

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla belirli tekstil, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinde uygulanan ilave gümrük vergisi oranlarına yüzde 30 ila 100 arasında zam geldi. 

İpliklerde ilave vergi oranı yüzde 10 ve 13’e çıkarılırken, kumaşlarda yüzde 20 olan oran yüzde 27’ye, hazır giyim ürünlerinde yüzde 30 olan oran yüzde 39’a, ev tekstili ürünlerinde ise yüzde 20 olan oran yüzde 29’a çıkarıldı. Yeni vergiler 15 Kasım’dan itibaren geçerli olacak.

‘Ek vergi fiyatları artıracak’

Dışyönder Başkanı Dr. Hakan Çınar, ek vergilerdeki artışların yurt içinde yer alan üreticileri koruma maksatlı olduğunu bildiklerini ifade etti.

Çınar, ek vergilerin pek çok yabancı marka açısından olumsuz değerlendirileceği gibi Türkiye’deki pek çok marka ithalatçısına da olumsuz yansıyacağını kaydetti.

Çınar şöyle devam etti: “Zira sanıldığı gibi Türk markalı ürünler tümüyle ülkemizde üretilmemekte, önemli bir bölümü Uzakdoğu’dan ithal edilmektedir. Dolayısıyla bu artışlar kısa süre içerisinde fiyatlara da yansıyacaktır. Yine de iyimse bakarak iç piyasadaki üreticilere faydası olmasını diliyorum. Ancak Türkiye’ye gelmesini arzu ettiğimiz yabancı sermayeli firmaları bu tür hızlı kararlar ne yazık ki olumsuz etkilemektedir demeden de geçemeyeceğim. İhracatımız veya ihracatçılarımız açısından bu kararın zaten Dahilde İşleme Rejimi vasıtasıyla bu vergileri ödemedikleri için, olumlu olumsuz bir etkisi olmayacaktır.”

Kaynak URL