Rusya-Ukrayna savaşında 27. gün: Zelenski’den müzakere açıklaması

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş devam ediyor. 

Rusya’nın karadan ilerleyişi durma noktasına gelirken havadan bombardıman ise sürüyor.

ZELENSKİ’DEN MÜZAKERE MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile müzakerelerin “zor” ve “tartışmalı” şekilde devam ettiğini bildirdi.

Zelenski, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Rusya ile müzakere ve ülkesindeki çatışma bölgelerinden sivillerin tahliye süreçlerine dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinen Zelenski, “Rusya’yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenski, “Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

MARIPOL’DEN SON 24 SAATTE 7 BİNİ AŞKIN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı görüntüde, Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci ile ilgili bilgi paylaştı.

Mariupol sakinlerinin tahliyesi için insani yardım koridorlarını çalıştırdıklarını belirten Vereşçuk, “Berdyansk kentinden 1100 Mariupol sakini tahliye edildi. Ayrıca 5 bin 926 kişi şahsi araçlarla Mariupol şehrinden insani yardım koridorlarından Zaporijya kentine ulaştı.” dedi.

KREMLİN’DEN SALDIRILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Rus ordusunun Mariupol’deki asıl amacı milliyetçi birlikleri temizlemek. Kimse özel askeri operasyonun birkaç gün sürmesini beklemiyordu, operasyon Moskova’nın planına uygun ilerliyor” dedi.

Peskov nükleer silahlara ilişkin, “Rusya ancak mevcudiyeti tehdit edilirse nükleer silah kullanacaktır” diye konuştu. HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

PENTAGON: UKRAYNA SAVAŞI KAZANABİLİR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da belirlediği stratejik hedeflerin neredeyse hiçbirini elde edemediğini belirterek, Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı savaşı kazanabileceğini söyledi.

Bir gazetecinin “Askeri bir bakış açısıyla açısıyla, Ukrayna’nın savaşı kazanmasının mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna Kirby, “Evet düşünüyoruz. Bazı yerlerde bunu yapıyorlar da. Rusların ele geçirdiği veya işgal ettiği toprakları geri almaya çalışıyorlar. Ruslar belirledikleri stratejik hedeflerin hiçbirine ulaşamadı. Ve ulaştıkları hedeflere de kesinlikle kolay ya da kayıpsız ulaşamadılar. Ukraynalılar çok sert bir savunma yapıyorlar.” yanıtını verdi.

“MARİUPOL’E İKİ ÇOK GÜÇLÜ BOMBA ATILDI”

Rus ordusunun Ukrayna’nın Mariupol şehrine iki “çok güçlü bomba” attığı bildirildi.

Mariupol Belediye Meclisi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Rus ordusunun saldırılarının devam ettiği Mariupol’a Rus güçlerinin havadan iki çok güçlü bomba attığı ve bunun sonucunda şehrin daha da büyük bir yıkıma maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, “Düşman, Ukrayna’nın Mariupol şehrini aşağılık bir şekilde yok etmeye devam ediyor. Rus hava kuvvetleri, bugün iki çok güçlü hava bombası attı. Şehir daha da büyük bir yıkıma maruz kaldı” ifadesi kullanıldı.

BEYAZ SARAY: BIDEN YENİ YAPTIRIMLARI AVRUPA’DA AÇIKLAYACAK

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden’ın, Avrupa’daki temasları kapsamında Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

Biden 24 Mart Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine katılacak, 25 Mart Cuma günü ise Polonya’nın başkenti Varşova’ya giderek burada Polonyalı mevkidaşı ile görüşecek ve bölgede görev yapan askerleri ziyaret edecek. HABERİN AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ

PUTİN İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Fransa tarafının inisiyatifi ile Putin ve Macron telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede iki lider, Ukrayna’daki gelişmeler ve Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında yapılan müzakerelere ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

RUSYA: UKRAYNA’DA 137 ASKERİ ALTYAPI TESİSİ İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da son 24 saatte 137 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna’da ilerlemeye ve yerleşim birimlerini kontrol altına almaya devam ettiğini belirtti.

Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri altyapı tesislerine yönelik saldırıları sürdürdüğünü kaydeden Konaşenkov, “Ukrayna’da son 24 saatte uçak saldırılarında 137 askeri altyapı tesisi imha edildi.” dedi.

Konaşenkov “Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 230 insansız hava aracı, 181 çok namlulu roketatar, 1528 tank ve çeşitli zırhlı araç, 154 uçaksavar füze sistemi, 602 obüs ve havan topu ve 1312 özel askeri araç yok edildi” dedi.

Kiev'in Podilskyi semtindeki saldırı sonrası alışveriş merkezinin son haliKiev’in Podilskyi semtindeki saldırı sonrası alışveriş merkezinin son hali

“KİEV’DEKİ AVM, ROKETATAR YERLEŞTİRİLDİĞİ İÇİN VURULDU”
 
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de faal olmayan alışveriş merkezinin (AVM) çok namlulu roketatar yerleştirildiği için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu bildirdi.

Konaşenkov, Kiev’deki alışveriş merkezine Rus ordusunun yaptığı saldırıyla ilgili görsellerle açıklamada bulundu.

Kiev’in dışında bulunan Vinogradar bölgesinde, Ukraynalı silahlı grupların birkaç gündür konutlarda saklandığını ve Rus askeri birliklerine çok namlulu roket sistemlerinden ateş açtığını belirten Konaşenkov, “Aynı zamanda yakındaki alışveriş merkezinin alanı, roket depolamak ve çok namlulu roket sistemlerini doldurmak için büyük bir üs olarak kullanıldı.” dedi.

Koneşankov, Rus istihbaratının Ukrayna ordusuna ait çok namlulu roket sistemlerinin konumunu birkaç farklı kanallardan doğruladığını aktararak, “21 Mart gecesi, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla, çok namlulu roket fırlatma sistemi ve mühimmatlarının saklandığı depo olarak kullanılan boş bir alışveriş merkezindeki üs tamamen imha edildi.” ifadesini kullandı.

Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev’deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da ilerleyişi sürüyor.Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi sürüyor.

UKRAYNA: SON 24 SAATTE 8 BİNİ AŞKIN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, 21 Mart’ta sivillerin tahliyesi için onaylanan 8 insani yardım koridorundan 7’sinin çalıştığını söyledi.

Son 24 saatte çeşitli zorluklara rağmen 8 bin 57 kişiyi güvenli bölgelere tahliye edebildiklerini aktaran Vereşuk, “Mariupol’dan 3 bin 7 sivil Zaporojiya kentine çıkarıldı. Kiev bölgesindeki köylerden de 4 bin 370 kişi tahliye edildi.” dedi.

PENTAGON: RUSYA 1100’DEN FAZLA FÜZE FIRLATTI

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki ilerleyişinin büyük ölçüde durduğunu ancak Karadeniz’in kuzeyinde Rus savaş gemilerinde hareketlilik gördüklerini açıkladı.

Rusya’nın kara harekatında ilerleyişin büyük ölçüde durduğunu belirten yetkili, Rus güçlerin geçen haftadan beri Kiev’in 15 kilometre kuzeyinde ve 30 kilometre doğusunda olduğunu ve bu cephelerde ilerleme kaydedemediğini söyledi.

Yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna topraklarına 1100’den fazla füze fırlattığını söyledi.

Kaynak URL