Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Nükleer santralde sızıntı yok

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırı 9. gününde. Bölgede çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna’nın Enerhodar kentindeki Zaporijya Nükleer Santrali’nde Rus askerlerinin saldırısı sonucunda dün gece yangın çıktı.

Santralin bulunduğu sahadaki yangın söndürüldü. Reuters, sabah saatlerinde santralin Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Grossi, reaktörlerin zarar görmediğini ve nükleer sızıntı olmadığını söyledi. Saldırıda iki kişinin yaralandığını belirten Grossi, roketle vurulan binanın reaktöre dahil olmadığını açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı, Rusların kontrolüne geçen santralde 6 reaktörün olduğunu ve bu reaktörlerden birinin yüzde 60 kapasiteyle çalıştığını söyledi.

”REAKTÖRLER ZARAR GÖRMEDİ, RADYOAKTİF SIZINTI YOK”

Açıklamada, Zaporijya ve Çernobil santrallerinin Rusların kontrolünde olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

”Santral içindeki bir bina roket isabet etti bu bina reaktöre dahil değildir. Reaktörler zarar görmedi, radyoaktif sızıntı yok. Santraldeki durum hala son derece gergin ve zorlu. Santralin radyasyon izleme cihazları tamamen çalışıyor.

”İKİ PERSONEL YARALANDI”

İki güvenlik personeli yaralandı. Santralde şu aşamada sadece Ukraynalılar görev yapıyor. Personelin tümü Ukraynalı. Zaporijya ve Çernobil santralleri Rusların kontrolünde.”

Kaynak URL