Lavaş kaç kalori? Lavaş besin değerleri nelerdir? Lavaş kilo aldırır mı, diyette yenir mi?

Mutfak kültürümüzde oldukça özel bir yere sahip olan lavaş sıklıkla kullanılmakta. Özellikle de kebap türlerinde kullanımı olan lavaşın besin değerleri, kalorisi merak edilmekte. İşte merak edilen soruların yanıtları…

Hepimizin bildiği üzere lavaşın Türk mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinde değişik isimlerle anılan lavaş mayasız hamurdan yapılan yufkalardan epey farklı. Mayalı hamurdan elde edilen lavaşın Orta Asya’da göçebe hayatı yaşayan Türkler tarafından bulunduğu ve yapıldığı ifade ediliyor. Tarihi kaynaklarda da lavaş adı ile geçen bu besinin kebapla birlikte yüzyıllardır yendiği de bilgiler arasında.

LAVAŞ KAÇ KALORİ?

184.60 kcal olan lavaş beyaz ekmeğin kalorisinden düşüktür. Kalorisine ilaveten lavaş ekmeğinin besin değeri de normal ekmekten daha azdır. Bu yüzden öteki ekmek çeşitlerine göre fazla kilo aldırmaz. 100 gram lavaş ekmeğinde 12.46 gram yağ, 3.59 gram protein, 15.04 gram karbonhidrat bulunur.

lavaş yapımı

LAVAŞ BESİN DEĞERLERİ

Beyaz un ile yapılan lavaşın besin değeri de yüksektir. Karbonhidrat içeren bir besin olduğu için tüketirken ölçüye dikkat edilmesi önerilir. Besin değeri tablosunu incelemek isterseniz, sizlere şu rakamları açıklayabiliriz.

1 adet lavaş için:

– 37.38 gram karbonhidrat

– 4.55 gram protein

– 1.45 gram yağ

– 2.05 gram lif

– 378.3 mg sodyum

– 87.75 mg potasyum

– 37.05 mg kalsiyum

– 0.7 gram demir

LAVAŞ KİLO ALDIRIR MI, DİYETTE YENİR Mİ?

Kilo verme söz konusu olduğunda, akıllara önce ekmek yenilir mi sorusu geliyor. Canan Karatay bu duruma olumlu yanıt verirken diğer uzmanlar ekmeğin kilo verme sürecini yavaşlattığını ifade ediyor. Ekmek karbonhidrat yüklü bir besindir. Aşırı tüketimde metabolizmayı yavaşlatır ve damar tıkanıklığına neden olur. Ölçülü şekilde tüketilmesi en sağlıklı karar olarak belirtilir.

Diyet beslenmesinde lavaşın yeri de muhakkak ayrıdır. Ne de olsa ince bir ekmek ne kadar kilo aldırır ki denilebilir. Ancak durumlar göründüğü gibi olmayabilir. Karaciğer yağlanması olan kişilerin, lavaş ya da lahmacun yemesi risklidir. Karaciğer yağlanması gibi bir sorun yaşamıyorsanız, öğünlerinizde ölçülü şekilde lavaş tüketebilirsiniz. Lavaşın yer aldığı öğünlerde, ilave olarak ekmek ya da unlu gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir.

Kaynak URL