‘Açık bankacılık finansal çözümlerin ihtiyaç duyulan her yere entegre edilmesi için bir fırsat’

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, “Açık bankacılığın sektör için bir sınır değil, finansal çözümlerin çok daha genişlemesi, hayatın ihtiyaç duyulan her yerine entegre edilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.

Garanti BBVA Müşteri Çözümleri ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, açık bankacılık ile birlikte verinin demokratikleştiğini ve verinin kontrolünün müşterilerin eline geçeceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Evlioğlu şöyle devam etti: “Sektörler arasındaki çizgiler biraz yok olmaya başlıyor. Tüm dünyada telekom operatörleri, e-ticaret firmaları ya da teknoloji şirketlerine baktığımızda hepsinin finansal alanda müşterilerine bazı imkanlar, çözümler sunmaya başladığını görüyoruz. Bugün açık bankacılık Türkiye’de müşterilerimizin diğer bankalardaki hesaplarını ve hesap hareketlerini tek bir yerden görebildikleri ve ödeme başlatabildikleri bir yapı olarak kurgulandı. Açık bankacılığın aslında çözümler anlamında başlangıç noktasındayız. Buradaki yeni ürünlerle ve imkanlarla burası bankacılığın müşterinin olduğu her yerden yapılabildiği, çok daha müşterinin kontrolüyle giden bir süreç olmaya dönüşecek diye düşünüyorum. Açık bankacılığın sektör için bir sınır değil, finansal çözümlerin çok daha genişlemesi, hayatın ihtiyaç duyulan her yerine entegre edilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum.”

‘Dijital dünyada müşteri memnuniyetine odaklanan kurumlar fark yaratacak’

Dijital bir şekilde müşterisine ulaşan tüm sektörlerde, onu dinleyen, anlayan, onun ihtiyaçlarını karşılayan ve memnuniyetine odaklanan kurumların uzun vadede fark yaratacağını ifade eden Evlioğlu, “Burada mobil çok önemli. Çünkü bizim ilk temas noktamız mobil. Biz burada müşterilerimize özel çözümler geliştirdiğimizi ve onları anladığımızı hissettirmek istiyoruz. Burada akıllı ve onların ihtiyacına anında cevap veren bir yaklaşım olması gerekiyor. İkinci kritik konu ise doğru zamanda doğru uzman arkadaşa müşterimizi yönlendirmek. Burada teknoloji ve dijitalleşme bu işin olmazsa olmazı. Burada da yapay zeka ve veri analitiği öne çıkıyor” diye konuştu.

‘Mobil bankacılık artık deneyimin merkezi’

Bugün gelinen noktada dijital bankacılığı bankacılık deneyiminin kalbinde gördüklerini vurgulayan Evlioğlu, Garanti BBVA’nın 2019 yılında 7.7 milyon adet olan mobili aktif kullanan müşteri sayısının gelinen noktada 13 milyonu geçtiğini söyledi. Sadece 3 yılda bu büyük değişimin yaşandığının altın çizen Evlioğlu, “Rakamların bu boyuta gelmesinde bu konuyu çok önemseyen bankalar var. Diğer tarafta da en az o kadar önemli olan, teknolojik adaptasyonu çok hızlı ve biz finansal kurumlardan da beklentisi yüksek bir müşteri grubumuz var. Bu iki güç yan yana geldiğinde son 3-4 yıldır hızlanarak artan yaşanan değişim, dönüşüm kaçınılmaz bir son olarak hayatımıza girdi” dedi. Garanti BBVA olarak dijitalde ve mobilde 13.4 milyon aktif müşteriye hizmet verdiklerini ifade eden Evlioğlu, “Bunun içinde 11 milyon müşterimiz ise sadece mobilden hizmet alıyor. Dijitali konuşuyoruz ama dijitalin içerisinde mobilin apayrı bir yeri. Çok daha hızlı büyüyen ve artık denetimin merkezi olan yer” diye konuştu.

‘KOBİ müşterilerimizin yüzde 84’ten fazlası dijitali çok aktif kullanıyor’

Sadece bireysel tarafta değil KOBİ müşterilerinin yüzde 84’ünden fazlasının dijitali çok aktif kullanan müşterilerden oluştuğunu belirten Evlioğlu, finansal işlemlerin yüzde 99’unun artık dijitalden yapıldığı bir bankacılık dünyasının içinde olduğumuzu vurguladı. Garanti BBVA özelinde son bir yılda bile dijitalde yapılan işlem adedinin yüzde 40’ın üzerinde artarak 1 milyarı geçtiğini ifade eden Evlioğlu, “Mobil uygulamamıza son 1 yılda olan giriş sayısı yüzde 35’in üzerinde arttı. Günde ortalama 10 milyon defa giriş yapılıyor. Bir başka ifade ile yılda 3.5 milyarı geçti. Bunlar çok hızlı büyüyen ve katlanarak artan rakamlar” dedi.

Kaynak URL