'Bankaların e-para şirketi kurması sektörel gelişimi tetikleyecek'

GT İnovasyon’un Genel Müdürü Fevzi Utku Kılıç, hem özel hem de kamu sektörüne ait birçok bankanın e-para sektörüne girmesinin sektörel gelişimi tetikleyeceğini söyledi.

E-para ve ödeme kuruluşu alanında danışmanlık hizmetleri veren GT İnovasyon’un Genel Müdürü Fevzi Utku Kılıç, hem özel hem de kamu sektörüne ait birçok bankanın e-para sektörüne girdiğini belirterek, “Bankaların e-para şirketi kurmasının sektöre ciddi anlamda bir rekabet getireceğini ve aynı zamanda yaratılacak pozitif dışsallık sayesinde sektörel bir gelişimin de tetikleneceğini düşünüyorum” dedi. Soft Robotics Genel Müdürü Engin Bora Şahin ile Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına katılan Kılıç, “Kişisel görüşüm sektörün doyum noktasına ulaşmasının önünde uzun bir yol olduğunu bu nedenle yeni oyuncuların sektöre katkı sağlayacağı yönünde. Ek olarak bankaların sermaye ve altyapı avantajının farkındayım ancak sektörde çevikliğin çok önemli yer tuttuğunu ve start-up ruhuna sahip şirketin bu avantajdan sonuna kadar faydalanacaklarını öngörüyorum. Oluşacak rekabet ortamının ürünlerin gelişimine önemli bir katkıda bulunacağını ve söz konusu rekabetin hem fiyatlama hem de kullanım deneyimi açısından son kullanıcıların faydasına olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

GT inovasyon’un Global Trust şirketler grubu bünyesinde faaliyet gösteren çok yönlü bir danışmanlık şirketi olduğunu belirten Kılıç, “İş süreçleri ve bilgi sistemleri alanında danışmanlık veren şirketimiz son dönemde ağırlıklı olarak sektördeki yüksek ivmelenmenin de bir sonucu olarak elektronik para ve ödeme kuruluşu alanında danışmanlıklara yoğunlaştı. Çalıştığımız şirketlerin bir çoğunun yeni kurulmuş olması nedeniyle, kuruluş danışmanlığının yanı sıra siber güvenlik, iş sürekliliği, risk yönetimi, vergi optimizasyonu, insan kaynakları ve KVKK alanlarında ihtiyaçlara istinaden danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Sektörde hizmet vermediğimiz elektronik para şirketlerinin sayısı bir elin parmağı kadar diyebilirim” dedi.

‘Açık bankacılık ile katma değerli hizmet veren kurumlar ayrışacak’

Açık bankacılık süreçlerine hem finansal kurumların hem de son kullanıcılar hızlı bir şekilde adapte olduğunu ifade eden Kılıç, “Bu noktada TCMB ve BKM’nin mevcut konumlarının ötesinde sürece ilişkin katkı sunduklarını da not etmekte fayda görüyorum” dedi. Kümülatif ilerlemenin finansal sistemi hızla değiştirdiği bir dönemden geçildiğini vurgulayan Kılıç, “Şubesiz bankacılığın bir sonraki aşamasına yani açık bankacılığa hızla adım atıyoruz. 2010’ların başında bankacılık ürünlerinde tercih sebebi büyük oranda güven ve fiyatlamaydı. Bugün geldiğimiz noktada ürün farklılaştırması sonucu müşteri memnuniyetinin önem kazandığını ve hatta fiyatlamanın önüne geçtiğini görüyoruz. Bu nedenle açık bankacılık işlemlerinin katma değerli hizmet verecek şirketleri pozitif olarak ayrıştıracağı öngörüyoruz” diye konuştu.

‘Fintech sektörünün yüzde 35’ine hizmet veriyoruz’

Programda konuşan Soft Robotics Genel Müdürü Engin Bora Şahin ise Soft Robotics’in finansal teknoloji sektöründe katma değerli yazılım hizmeti sunan, özelleşmiş çözümler geliştiren ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik hizmetler üreten bir teknoloji şirketi olduğunu söyledi. 2019 yılında faaliyete başlamalarına rağmen bugün itibarıyla çok sayıda e-para ve ödeme kuruluşuna hizmet verdiklerini vurgulayan Şahin, fintech sektörünün yüzde 35’ine hizmet verdiklerini belirterek, “Referanslarımız içerisinde çok büyük e-ticaret siteleri, pazar yerleri, önemli markalar ve ülkemizin önde gelen bankaları da var” dedi. Sanal pos yazılımı, dijital cüzdan çözümü ve açık bankacılık alanında ürünleri olduğunu belirten Şahin şöyle devam etti: “Bu belirtmiş olduğum ana ürün kalemlerinin detayında gömülü finans teknolojileri, fiziksel pos ile ödemelere aracılık, karekod ödemeleri, fatura ödemeleri, para havalesi gibi iş modellerine ilişkin çözümlerimiz bulunmakla birlikte, müşteri ve sektör ihtiyaçlarına göre mevzuat ile uyumlu olarak geliştirmeye devam ediyoruz.”

‘Açık bankacılık ürünümüz BKM simülatöründen geçti’

Ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren fintech şirketlerine sundukları yazılım ürünlerinin yanına açık bankacılık tarafını da eklemek istediklerini belirten Şahin, “Bu kapsamda geliştirmelerimizi tamamladık. İki müşterimizde bu ürün gerekli olan denetimlerden ve BKM simülatöründen geçti. Bu sektör, hiç durmayan ve sürekli kendini geliştiren yeni oyuncuların girdiği, yeni oyuncularla birlikte yeni iş modellerinin doğduğu bir sektör. Soft Robotics olarak bu şirketlerin çözüm ortağı olarak konumlanmak ve sektöre daha da çok katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak URL