‘Merkeziyetsiz platformlarda bankacılığı konuşma zamanı’

Merkezi platformlar ile merkeziyetsiz platformların kripto varlık platformları, kripto saklama hizmetleri, cüzdanlar, ödemeler gibi kesiştiği noktalar olduğunu söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, “Bir noktada bu geçişkenlik başlayacak ve daha sonra da diğer servislerle gelişecek” dedi.

SEFER YÜKSEL

Yapı Kredi Sınırsız Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, son dönemde gündemde olan Web 3.0’ın dijital dönüşümün de ötesinde internetin baştan yaratılması şeklinde de yorumlanabileceğini söyledi. Blooberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Doğan, Web 3.0’ın blockchain ve kripto paralarla olan simbiyotik ilişkisi nedeniyle bu konseptlerle birlikte biraz daha somutlaşmaya başladığının altını çizdi. Web 3.0’ın interneti daha kişiselleştirilmiş, gizliliği yüksek, tamamen merkezsiz ve içeriği sadece insanlar değil, yapay zeka tarafından da oluşturulan bir yapı haline getireceğini belirten Doğan, “Dolayısıyla aslında insanların, cihazların ve sistemlerin birbirine bağlandığı metaverse gibi kavramların ortaya çıkacağı bir dünya haline gelecek. Bir çok markanın buraya yönelik çalışması oldu ancak JP Morgan’ın bir şube açması finans dünyasında çok ses getirdi. Belki gerçek potansiyelini 3-4 sene sonra göreceğiz ancak JP Morgan da buralarda denemenin maliyetinin çok düşük olduğunu ve bu alana yatırım yapılabileceğini söylüyor. Bunları çok erken ve gereksiz yatırım olarak görmemek lazım. En azından buradaki deneyimin yanında olmak gerektiğini söylüyor. Bizler de şimdiden bu dünyaya hazırlanmaya başladık ve bu kapsam da farklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘Düzenleyici tarafından bankalara kapıların daha fazla açılması gerekiyor’

Web 3.0 dünyasının tamamen merkeziyetsiz olduğunu belirten Doğan, bankacılık gibi merkezi bir platformun merkeziyetsiz bir süreçte nasıl iş yapacağının asıl soru olduğunu söyledi. Merkezi platformlar ile merkeziyetsiz platformların kesiştiği noktalar olduğunu vurgulayan Doğan, “Birdenbire bir geçişkenlik olmayacak. Bunlar bir birimize bağladığımız kripto varlık platformları, kripto saklama hizmetleri, cüzdanlar, ödemeler aslında bu her ikisinin kesiştiği noktalar. Bir noktada bu geçişkenlik başlayacak ve daha sonra da diğer servislerle gelişecek. Mesela 2022-2025 yıllarını kapsayan Milli Fintech Strateji Belgesi yayınlandı. Burada işin yönetmelikler ve düzenleyici tarafında da hem DeFi (Merkeziyetsiz finans) hem kripto paraların tanımlamaları yapılmış. Ancak buna yönelik daha fazla çalışma yapılması, bu alanda bankaların bu yeni yapıda güvenlikli, kişiselleştirme platformunun imkanın yüksek olduğu ortamda düzenleyici tarafından kapıların daha fazla açılması gerekiyor. Merkeziyetsiz platformlarda bankacılığı konuşma zamanı” dedi.

‘Merkez Bankası’nın dijital parası tetikleyici faktör olacak’

Başta para olmak üzere bankacılıkta fiziksel olan enstrümanların dijitale dönüştüğü bir ortamdan geçildiğini ve bankaların bunu başardığını hatırlatan Doğan, “Fiziksel paradan da ayrışmaya çalıştığımız, tamamen dijital paranın kullanılacağı, bankacılıkta ya da günlük hayatta kullanılan tüm fiziksel olan ticari belgelerin de dijitalleştiği bir alana geçmek istiyoruz. Dolayısıyla blockchain teknolojisi ve Web 3.0 bunu çok net bir şekilde adresliyor. Tapu kayıtlarından taşıt alım satımına tüm ipotek belgelerini aslında blockchaine taşıyabiliriz. Burada bizi tetikleyici faktörün Merkez Bankası’nın dijital para çalışmalarıyla adresleneceğini düşünüyorum. Milli Fintech Strateji Belgesi’nde de bu konunun adreslendiğini ve dünyadaki merkez bankalarının yüzde 90’ının da kendi dijital paralarını çıkarmak için çalışma yaptığını anlatıyor. Bence buradaki çalışmalar, paramızın dijital paraya evrilmesi beraberinde bir dolu fırsatı, bankaların bu platforma dönüşmesi için önemli bir hızlandırıcı faktör olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum” dedi.

‘Servis bankacılığı ile markaların fintechleşeceği bir döneme geçilecek’

Açık bankacılığı ve servis modeli bankacılığı finansal hizmet alanında yeni oyuncuların çıkacağı ve düzenleyicinin önünü açtığı bir yapı olarak düşündüklerini kaydeden Doğan, bunu sektörde rekabeti artıracağını, Yapı Kredi’nin bu gelişmeleri bir fırsat olarak gördüğünü söyledi. Bankacılık servislerinin ulaşacağı kitlenin artacağı bir yapı oluşacağını vurgulayan Doğan, bu durumun ürün ve hizmetlerin kalitesinin artması anlamında olumlu etkiler doğuracağının altını çizdi. Bankaların mevcut durumlarını korumaya ve güçlendirmeye çalışmak yerine daha fazla yeni iş modellerine çalışacağını düşündüklerini ifade ede Doğan, “Ben bu dönemi özellikle servis bankacılığı vasıtasıyla bir parça markaların bankalaşması ya da fintechleşmesi şeklinde yorumluyorum. Çünkü bugüne kadar mevcut müşterilerine, finans dışı servisleri dijital platformlardan hibrit şekilde sunan markaların aslında servis bankacılığı modeli ile servislerini, hizmetlerini kullanıcılarının finansal ihtiyaçlarına bir servis sağlayıcı banka ile hem hizmet ağını genişleteceği hem de yeni gelir kapısı açacağını düşünüyorum. Dolayısıyla önümüzdeki dönem markaların fintecleşeceği fintechlere yeni rakiplerin geleceği bir dönem olacak” diye konuştu.

‘API’lerimizi sektördeki yeni oyunculara açmayı hedefliyoruz’

Yapı Kredi olarak burada aktif rol oynamak istediklerini vurgulayan Doğan, API’leririni sektördeki yeni oyunculara açmayı hedeflediklerinin altını çizdi. API’leri oluştururken finansa sektöründeki teknolojilerin yanı sıra sigorta, gayrimenkul, e-ticaret, teknoloji sağlayıcı şirketleri, sosyal ticaret iş modelleri ihtiyaçlarına uygun olarak tasarladıklarını kaydeden Doğan, açık bankacılığın yanı sıra BDDK tarafından yakın dönemde düzenlenen servis modeli bankacılığı üzerindeki çalışmaları da hızlandırdıklarını söyledi. Geliştirilen API’leri ilk defa kullanacak ve inovatif servisler geliştirecekleri bir fintech şirketinin de kuruluşunu yaptıklarını belirten Doğan, “Yapı Kredi olarak bizler de yeni bir oyuncu yaratarak hedeflediğimiz kullanıcıların ihtiyaç duydukları anda finansal servislere erişebilecekleri yeni bir yapı oluşturuyoruz” dedi.

‘Yeni kurduğumuz fintech şirketimiz ekosistem yaratan bir oyuncu olacak’

Fintechlerin son 10 yılda tüm dünyada açıkçası finans sektörüne değişim, dönüşüm, inovasyon ve değer kattıklarını söyleyen Doğan, fintechleri çok önemli iş ortakları olarak gördüklerini belirtti. Özellikle servis bankacılığı ile birlikte API’lerin paylaşılacağı, fintechler ve bankaların markalara yeni servisler sunacağı bir döneme girildiğini vurgulayan Doğan, “Bankalar fintechlerle özellikle inovasyon alanında yeni ürünler ve servisler çıkarma konusunda çok önemli işbirlikleri yapacaklar. Bizler de hem kendi fintech şirketimiz hem de diğer fintechlere API’ler üzerinden yeni servis ve hizmetler sunup finans sektöründeki bu potansiyeli hızlıca geliştirme, büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bir banka fintech kuruluşu için doğru zamanı beklediklerini ve şubat ayında onayını aldıkları fintech şirketi Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş’yi kurduklarını belirten Doğan, “Açık bankacılık ve servis bankacılığı regülasyonlarının çıkmasıyla birlikte bizim burada banka olarak servis bankacılığı modeli ile ulaşamadığımız erişemediğimiz kitlelere farklı ürün ve inovatif servisler sunarak yeni bir yapıyla hareket edecek bir stratejimiz vardı. Bu dönemde banka olarak buranın tamamen işbirliğine odaklı, ekosistem yaratan, inovatif ürün ve hizmetlerle yeni bir oyuncu olarak rekabette yer alacağımızı düşünüyorum. Aynı zamanda fintechlerle işbirliği, onları anlama, onlarla birlikte ürün ve servisler geliştirme konusunda da bize çok yardımcı olacak, fintechleri çok daha iyi anlamamızı sağlayacak. Dolayısıyla biz de çok yakın zamanda yeni servislerimizle Yapı Kredi Finansal Teknolojiler A.Ş olarak piyasada yeni bir oyuncu olarak yerimizi alacağız” diye konuştu.

Kaynak URL