"Cumhuriyet'in Çelik Kadınları sektörde çığır açacak"

Nilgün ÖZDEMİR

Etkinlik, iş dünyası ve çelik sektöründen kadın/erkek üst düzey yöneticiler, kadın dernekleri, basın mensuplarının katılımı ve çelik sektörüne hizmet veren e-Pazar yeri ve içerik sağlayıcısı SteelOrbis iş birliğiyle, 18 Ekim 2023 Çarşamba günü Divan Kuruçeşme’de gerçekleştirildi. Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler, kadın istihdamının istenilen seviyede olmadığını söyledi.

Erkek egemen bir se törün içinde yer aldıklarını ancak şirket olarak düzenledikleri bu etkinlikle ellerini taşın altına koyduklarını belirten Dalbeler, “Kadınların çalışma hayatına girişlerinde zorluklar olduğunu görüyoruz. Ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği için kadının iş gücüne katılabiliyor olması çok değerli. Kadın, elinin değdiği her yerde fark yaratır. Biz bu bilinçle çeliğe de daha çok kadın eli değmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Farkındalığı artırmak en önemli hedefimiz”

 Çolakoğlu Metalurji olarak toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını sektörümüzde ve tüm organizasyonumuzda yaygınlaştırmak, bu konuda farkındalığı artırmak en önemli hedeflerimizden biri diyen Dalbeler, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, bu alandaki destekleyici uygulamalarımızla başta sanayi kurumlarına diğer tüm sektörlere de örnek olmayı arzu ediyoruz.

Cumhuriyetin kurulmasında Halide Edip’in, Sabiha Gökçen’in, kalkınmasında İlmiye Çığ’ın, Türkan Saylan’ın, bugünlerde ise Türkiye Kadın Milli Voleybol takımımız başta olmak üzere tüm başarılı kadınlarımızdan aldığımız ilham ile sektörümüzde de kadın varlığının çığır açacağına inanıyoruz.

Kadın-erkek eşitliliğini şirketlerde ve toplumda başarmanın şartı, kurumların ve bireylerin bu konuda bilinçli ve sorumluluk sahibi olmasından geçiyor. Sürdürülebilir bir kalkınma modeliyle gelişmiş ülkeler arasına katılmanın yolu, bu refahın sağlanıp, kadınların yaşam standartlarının geliştirilmesiyle olacak”

“Kadınlar potansiyellerini hala gerçekleştiremiyor”

ING Bank Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Canan Ediboğlu ise kadınların hâlâ potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmediklerini, hak ettikleri yere gelmeleri için daha yapılacak çok işin olduğunu vurguladı.

Ediboğlu, “Bir sosyal medya platformu olan Linkedin tarafından sağlanan küresel veriler, kadınların yönetici pozisyonlarında ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Linkedin’in 163 ülkeyi kapsayan örneğinde, 2023’te iş gücünün yüzde 41,9’unu kadınlar oluştururken, ancak direktör, başkan yardımcısı veya C-Level, üst düzey liderlik pozisyonlarındaki kadınların payı yüzde 32,2 seviyesinde kalmış görünüyor.

Aynı bulgulardaki bir başka dikkat çekici konu, STEM olarak adlandırdığımız bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi meslekler ki, biz bu meslekleri ücreti iyi olan ve gelecekte öneminin artması beklenen meslekler olarak tanımlıyoruz. Bulgular, kadınların STEM iş gücünde önemli ölçüde yetersiz temsil edildiğini gösteriyor. Kadınlar, STEM dışı mesleklerde toplam istihdamın neredeyse yarısını (yüzde 49,3), ancak tüm STEM çalışanlarının yalnızca yüzde 29,2’sini oluşturuyor.”

 

Kaynak URL