‘Önümüzdeki 10 yılda en hızlı büyüyecek alanların başında siber güvenlik sigortası geliyor’

Dünyanın aslında korkunç bir siber saldırı altında olduğunun altını çizen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, “Önümüzdeki 10 yılda en hızlı büyüyecek alanların başında siber güvenlik sigortası geliyor” diye konuştu. 

 

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, siber güvenlik sigortası alanının gayya kuyusu gibi olduğunu ve müthiş büyüyecek bir alan olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Gülen, “İş dijitale kaydıkça diyoruz ama şu an dijitale kayan iş henüz çok küçük. Bugün bence devasa gibi görüyoruz ama bence henüz dijitalleşmenin çok başındayız. Dijital verinin paylaşılması konusu önümüzdeki dönemde bugünün kat be kat üzerinde olacak. Dijitalleşmenin karşısında da siber riskler var” diye konuştu.

Siber risklerdeki üç ana bloku, verinin çalınma riski, veri çalınmasa da sistemlerin içine girilip sistemlerin çalışmasının engellenmesi ve sistemlerin içine sızılıp sistemlerin yanlış çalışmasına neden olmak olarak sıralayan Gülen, dünyanın aslında korkunç bir siber saldırı altında olduğunun altını çizdi. Bu risklerin sigortalanmasının başladığını hatırlatan Gülen, “Bilinç seviyesi yükseldi ancak burada daha hala gidecek yolumuz var. Önümüzdeki 10 yılda en hızlı büyüyecek alanların başında siber güvenlik sigortası geliyor” diye konuştu.

‘Gömülü sigortacılık önümüzdeki dönemde daha hızlı büyüyecek’

Gömülü sigortacılığa da değinen Gülen, “Aslında yeni bir kavram değil. Özelikle son yıllardaki dijital dönüşüm ile berebar birçok satınalma işlemlerimizi dijital ortamdan gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda da ‘Müşterinin dijitalde bir işlem yaptığı noktaya sigortayı taşıyabilir miyiz?’ fikri son 8-10 yılın en çok önemli fikirlerinden biri ki buna en basit örnek olarak uçak bilet alırken uçak kaçırma ya da uçak iptal sigortası almak gibi o anın doğurduğu sigorta ihtiyacını o işlemin yanına koyabilmek gömülü sigortacılığın ana mantığında yer alıyor. Biz de Aksigorta olarak gömülü sigortacılık tarafında 2018 yılından bu yana aktifiz. Satın alınan ürünün arkasına sigorta ürününün eklenmesi için mobil telefon operatörleri, e-ticaret siteleri gibi çok sayıda kurum ile işbirlikleri yapıyoruz” dedi. Gömülü sigortacılığın gümbür gümbür patlayan değil, yavaş gelişen bir iş olduğunu belirten Gülen, ancak önümüzdeki dönemde daha hızlı artmasını beklediklerini söyledi.

‘Aksigorta’da yıllık 6-7 milyon adet işlem robotlar tarafından yapılıyor’

Nisan 2018’ de ADA yani Aksigorta Dijital Asistan hizmetini hayata geçirdiklerini hatırlatan Gülen, şu anda Aksigorta’da yıllık 6-7 milyon adet işlemin robotlar tarafından yapıldığını söyledi. İşleri iyi tanımlanmış ve iyi tanımlanmamış işler olarak ikiye ayırdıklarını ifade eden Gülen, “İyi tanımlanmamış işler bilişsel zeka gerektiren işler. Bu işler insan gerektiyor. Ama bir hasar dosyasına gelen bir fotoğrafı alıp, ne olduğunu anlayıp, birhasar dosyasının içine atmak rutin iyi tanımlanmış bir iş. İyi tanımlanmış işlerimizin neredeyse çok büyük bir kısmını robotlara yaptırıyoruz. Bunun insan gücü karşılığı yaklaşık 200 çalışan civarında. Gün geçtikçe de bunu akıllandırarak bilişsel zeka gerektiren kararları da yine robota aldırmak yönünde çalışıyoruz. Bu şekilde çalışanlarımız da daha yaratıcı konulara odaklanıyor” dedi.

Kaynak URL