Türkiye’nin Lider Kadınları

Rakamlar çoğu zaman insanlara sıkıcı gelir. Fakat var olanı göz önüne sermek açısından en etkili araçtır da. Mesela ne diyor rakamlar? Twentify araştırması erkeklerin yüzde 44’ünün kadın-erkek meslekleri diye bir ayrımın olması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Tüm unvanlarda erkek çalışanların kadınlardan daha fazla ücretlendirildiğini gösteren Mercer Türkiye araştırmasından da bir örnek verelim. Araştırmaya göre; genel müdür pozisyonundaki kadın çalışanların piyasanın yüzde 22 altında, erkek çalışanların ise piyasanın yüzde 9 üzerinde konumlandırıldığı görülüyor. Bununla da kalmıyor, genel müdür/CEO düzeyindeki kadınlara, erkeklere göre yaklaşık yüzde 30 daha az ödeme yapıldığı belirtiliyor.

Oysa bir ülkenin ekonomik gelişmişlik düzeyini artırması ve bunu sürdürülebilir kılmasının en önemli adımlarından biridir kadınların iş gücüne katılımı.

İşte tam da bu nedenle kadın-erkek eşitliği ve kadınların iş gücüne katılımı adına atılacak tüm adımlar, yapılacak tüm farkındalık çalışmalarının değeri çok büyük.

Bu anlamda önemli çalışmalardan birine de gazetemiz DÜNYA imza attı. 3 Mart’ta Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) stratejik ortaklığında düzenlenen Türkiye’nin Lider Kadınları Paneli’nde kadınların ekonomiye nasıl güç katacağı ve sürdürülebilir kalkınmada kadının rolünün ne olması gerektiğini yine kadınlardan dinledik. Ardından Türkiye’nin ekonomisine yön veren kadın liderler DÜNYA yazı işleri masasında bir araya gelerek DÜNYA’nın kadın çalışanları ile birlikte 8 Mart manşetini attılar. Hafta olarak bize de, iş dünyamızın etkili kadın liderlerinden iş dünyasında kadın olmayı, iş-yaşam dengesini nasıl kurduklarını ve kadınlar adına yaptıkları kurumsal çalışmaları dinleyip sizlerle paylaşmak düştü. Geleceğin kadın liderlerine ilham olsun diye…

Kaynak URL